Cipras položio zakletvu za premijera Grčke

Izvor: Studio B, 26.Jan.2015, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras položio zakletvu za premijera Grčke

Lider ultralevičarske grčke stranke Siriza Aleksis Cipras položio je danas zakletvu za premijera Grčke, čime je postao najmlađi nosilac te funkcije u poslednjih 150 godina.

Cipras (40) je, suprotno tradiciji, položio sekularnu zakletvu, umesto verske pravoslavne ceremonije kojom su grčki premijeri dosad stupali na funkciju, obećavši da će "uvek služiti interesima grčkog naroda", prenela je agencija AP.

Lider Sirize je prekršio još jednu tradiciju time što >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je na ceremoniju polaganja zakletve za premijera došao bez kravate, koju inače nikad ne nosi.

Grčka je danas dobila novu vladu, posle kraćih pregovora na kojima je desničarska Nezavisna partija Grka (ANEL) pristala da podrži levičarsku Sirizu, stranku pobednicu juče održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj, kojoj su nedostajala samo dva mesta u parlamentu da bi osvojila većinu.

I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protive se merama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

 

Cipras: Grčka okreće novi list

Lider stranke Aleksis Cipras poručio je da Grčka okreće novi list i ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mere štednje. "Danas je grčki narod stvorio istoriju. Nada je stvorila istoriju", rekao je Cipras u pobedničkom obraćanju na konferenciji za novinare.

"Suvereni grčki narod danas je dao jasan, snažan, nesporan mandat. Grčka je okrenula novu stranu. Grčka ostavlja za sobom razorne mere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja za sobom pet godina ponižavanja i bola i sa optimizmom, nadom, dostojanstvom korača ka budućnosti", rekao je Cipras.

Narod je, prema njegovim rečima, dao novoj vladi mandat za nacionalni preporod i vraćanje socijalne kohezije.

"Naša pobeda istovremeno predstavlja pobedu svih nacija u Evropi koje se bore protiv mera štednje, koje se bukvalno bore protiv pokušaja da se uništi naša zajednička evropska budućnost", poručio je Cipras.

"Presuda grčkog naroda okončava, bez ikakve sumnje, začarani krug mera štednje u našoj zemlji", kazao je on.

"Presuda grčkog naroda poništava danas na nesporan način sporazumeo pomoći, koji podrazumevaju mere štednje i katastrofu. Presuda grčkog naroda znači da "trojka" odlazi u prošlost", dodao je Cipras, misleći na Evropsku uniju, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.