Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jun.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su najzanimljivije činjenice grupne faze EP

Grupna faza Evropskog prvenstva u Francuskoj je završena i od subote kreće nokaut dio takmičenja.

Međutim, dok ne počnu eliminacije ne bi bilo loše da se podsjetimo najzanimljivijih činjenica i detalja koji su obilježili prva tri kola.

- Na 36 utakmica prve faze postignuto je 69 golova, što je treći najgori procenat (1.92). Samo su 1980. godine (1.83) i 1992. godine (1.75) procenti bili gori, ali tada se igralo samo 12 utakmica.

– Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prvi put još od 1996. godine da nijedan tim nije dobio sve tri utakmice u grupi.

– Portugal je jedina reprezentacija koja se kvalifikovala dalje, a da nije ostvarila ni jednu pobjedu.

– Vels je jedina reprezentacija još od 1992. koja je debitovala na takmičenju i osvojila prvo mjesto u grupi. Prethodno je to Švedska učinila, a sada je ispala u grupi.

– Garet Bejl je sedmi fudbaler koji je pogađao na sve tri meča grupne faze (računajući od 1980. godine). Sa Ostrva je to pošlo jedino Šireru 1996. godine.

– Bejl je, takođe, prvi fudbaler još od 1992. godine koji je na tri meča grupne faze dao dva gola iz slobodnjaka. Prije njega je to učinio Tomas Hesler.

– Reprezentacija Rusije je svoje treće uzastopno takmičenje završila poslije prvog kruga.

– Nejl Mekgin je postao strijelac najkasnijeg gola u regularnom dijelu EP. Bilo je to na meču Sjeverna Irska – Ukrajina (2:0) u 95. 48 sekundi.

– Posjed lopte Nijemaca protiv Sjeverne Irske (79 odsto) je najveći posjed koji je jedna reprezentacija imala od 1980. godine.

– Petr Čeh je postao golman koji je primio najviše golova na EP – 21. Prije njega, Šmajhel je savladan 20 puta, prenosi portal "Telegraf".

– Poraz od Hrvatske bio je tek drugi za Alvara Moratu u mečevima gdje je tresao mrežu. Prije toga jedino u finalu LŠ protiv Barselone (2015) se dogodila ista stvar.

– Belgijanci su postavili rekord po broju pasova prije gola protiv Republike Irske – ukupno 28.

– Kristijano Ronaldo je postao prvi fudbaler koji je postigao gol na četiri uzastopna EP

– Jedino je Mišel Platini dao više golova od Kristijana Ronalda na EP. Francuz je pogodio devet puta, Portugalac jednom manje.

– Zlatan Ibrahimović je samo jednom šutirao u okvir gola za 270 minuta na EP. Na taj način je završio reprezentativnu karijeru.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.