O podršci i protivljenju rezoluciji o Srebrenici u UN

Izvor: VOA, 23.Maj.2024, 22:59

O podršci i protivljenju rezoluciji o Srebrenici u UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv, dok je 68 država članica bilo suzdržano. Sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Srbije - Slovenija, Hrvatska, Severnae Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovine glasale su za rezoluciju. Dokument, čiji je zvanični naziv, "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995", sačinile su Nemačka i Ruanda. U rezoluciji se ne pominje nikakav vid odgovornosti bilo kog naroda ili države već, između ostalog, poziva na bezrezervnu osudu poricanja genocida u Srebrenici.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji u regionu o glasanju u GS UN i Vučiću, bez analiza i komentara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2024

Regionalni mediji su bez izuzetka sa velikom pažnjom i uz direktni prenos pratili sva dešavanja u vezi sa sednicom Generalne skupštine UN i glasanje o neobavezujućoj rezoluciji o Srebrenici, što je najveću euforiju očekivano izazvalo u Federaciji BiH, budući da su politički lideri Bošnjaka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Branković: Rezolucija o Srebrenici nije obavezujuća, polovina članica UN neće obeležavati taj dan

Izvor: Blic, 24.Maj.2024, 14:04

Diplomata i nekadašnji ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Branko Branković rekao je danas da Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) nije obavezujuća i da ne veruje da će zemlje članice koje je nisu podržale ustanoviti Međunarodni dan sećanja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.