Otkupio imanje na krovu Zapadne Srbije kako bi uzgajao zaboravljene rase FOTO

Izvor: B92, 14.Apr.2021, 21:06

Otkupio imanje na krovu Zapadne Srbije kako bi uzgajao zaboravljene rase FOTO

Ljubovija -- Na tromeđi opština Ljubovija, Osečina i Krupanj smeštene su Sokolske planine, a najviši vrh Rožanj nalazi se na skoro hiljadu metara nadmorske visine.

Na tom mestu ukrštaju se vazdušne struje i stvara specifična ruža vetrova.

Doktor veterine iz Pecke, Igor Rabat, odlučio je da baš na tu kupi imanje i napravi svoje parče raja. Kao veliki ljubitelj životinja u Sokolskim kolibama gaji autohtone rase domaćih životinja, kojih je sve manje i nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na granici opstanka.

"Mi imamo ovde trinaest domaćih brdskih konja koji su nekada bili osnovna radna snaga, 25 magaraca, 140 ovaca i koza domaće rase "pramenka" koja je se navim prostorima gajila pre dva veka, pre nego što je nastala selekcija i ukrštanje različitih rasa. Meni kao veterinaru je misija da tu žensku sortu životinja omasovim kako bi se proširila populacija i ne dođe do nestanka vrste od kojih je izuzetan kvalitet sira i kajmaka, dok na žalost muška populacija završava u klanicama", kazao je za RINU veterinar Igor Rabat.

U ovom jedinstvenom kompleksu nalazi se i jedinstvena štala „Arka“ u kojoj sve ove autohtone rase žive zajedno, što je prava retkost u Srbiji. Naziv je simbolično dibila po „Nojevoj barci“, za nju se daleko čulo i iako nisu zamišljene kao turistički projekat ove kolibe na vrhu Sokolskih planina iz godine u godinu privlače sve više posetilaca iz svih delova Srbije.

„Usled ekspanzije domaćeg turizma odlučio sam se na proširenje smeštajnih kapaciteta. Autentični srpski vajati kao i gastronomska ponuda su samo neki od doživljaja na nadmorskoj visini blizu hiljadu metara, sa mesta sa kog se pruža veličanstven pogled na pola Srbije“, kaže Rabat.

Sokolske planine i njen najviši vrh Rožanj, imaju dugu i bogatu istoriju, a nekada davno tuda je prolazio glavni trgovački put starih Rimljana, čiji su ostaci i danas vidljivi. Izuztno je bogata šumom i čistom izvorksom vodom, koja se pokazala kao izuzetno delotvorna kad su u pitanju mnoge bolesti, a pre svega u lečenju štitne žlezde. Dok vazdušne struje pomažu onima koji imaju problema sa plućima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.