Latinski dragulji biblioteke u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Latinski dragulji biblioteke u Vršcu

Gradska biblioteka u Vršcu, kao rezultat bogate tradicije i nasleđa, raspolaže bogatstvom od oko 200.000 knjiga, među kojima je oko 5.000 starih i retkih knjiga. Neke od najdragocenijih među njima napisane su na latinskom jeziku.

U Gradskoj biblioteci u Vršcu čuvaju se četiri retke knjige na latinskom jeziku. Doktor filozofije i književnosti prof.Italo Ronka održao je 2001. godine predavanje na ovu temu, i otkrio zanimljive stvari o četiri izdanja koja se smatraju najvažnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i izuzetno dragocenim, obzirom na njihovu starost i sadržaje. Jedna od njih je rukopisna knjiga na latinskom pisana u periodu od 1424. do 1670. godine. Godinama se za ovu knjigu mislilo da predstavlja hroniku italijankog grada.

"Posle predavanja Itala Ronke, i njegovog proučavanja ovih knjiga, mi smo saznali da je ova knjiga registar notara iz Italije, u koju su upisani svi kupoprodajni ugovori koji su se sklapali u to vreme, od prodaje i kupovine vila pa do konja. Ova knjiga nastajala je dugi niz godina, a nama je velika nepoznanica kako je ova knjiga dospela u gradsku biblioteku Vršacu", rekla je Vesna Zlatičanin, v.d. direktor Gradske biblioteke Vršac.

Izdanja iz 15. veka nazivaju se inkunabulom što znači ''štampa u povoju''. To je tehnički naziv za sve one knjige koje su štampane pre 1500. godine. Drugi bibliotečki latinski dragulj iz tog perioda je knjiga sa naslovom ''Pisma Enija Silvijusa'' koja je štampana u Ninbergu 1496. godine u doba kada se pisci vraćaju svojim uzorima iz antičke književnosti.

"Ova knjiga pisana je u duhu Lukrecijeve knjige "O prirodi sveta", to je knjiga filozofskih pouka,zapisane su i različite misli o životu. Ono što je vredno istaći je da je početni inicijal u ovoj knjizi identičan kao u prvoj štampanoj Gutembergovoj bibliji iz 1455. godine", kaže Vesna Zlatičanin, v.d. direktor Gradske biblioteke Vršac.

Bibliotečki latinski dragulji, o kojima je ovde bilo reči, zaslužuju pažnju i šireg proučavanja i publikovanja. Stare knjige su ispunjene rečima i primerima drevne mudrosti, starih običaja, zakona i verovanja. One žive, obraćaju se, opominju nas i poučavaju i podsećaju na neke važne možda zaboravljene stvari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.