Izvor: MozzartSport.com, 31.Mar.2021, 14:59

Druga šansa za istoriju: Region sedam godina čeka polufinalistu Evrokupa

Među četiri najbolje ekipe drugog po kvalitetu takmičenja poslednji se plasirala Crvena zvezda

Prva meč lopta u Ljubljani je ispuštena, ali Budućnost ima još jednu šansu da oberučke prigrli polufinale Evrokupa i postane tek druga ekipa iz Jadranske lige posle Crvene zvezde i vremenske distance od sedam godina kojoj je takav uspeh postao dostižan.

Jedna od dve četvrtfinalne majstorice >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << igra se od 18 časova u Monaku, gde je tim Zvezdana Mitrovića uspeo da okrene stvari ponovo u svoju korist i sada ponovo bude u prednosti. Mada, na primeru obe utakmice pokazalo se najbolje koliko prednost domaćeg terena nema gotovo nikakvu vrednost. Pogotovo jer su u pitanju utakmice gde je ulog veliki. A to je ne samo polufinale kao takvo, već i prvo učešće u toj fazi takmičenja pod ovim formatom Evrokupa, što na kraju ostavlja nadu za plasman u Evroligu.

“Intenzitet na trećoj utakmici biće kao i na prethodne dve. Moramo da odgovorimo na izuzetno agresivnu igru Monaka, da kontrolišemo skok. Na prvom meču smo to uradili, na drugom dozvolili 20 ofanzivnih skokova. Ako hoćemo da dođemo do pobede, a hoćemo, moramo te osnovne stvari - kontrolu skoka i izgubljenih lopti, da dovedemo na našu stranu. Kada kontrolišete te dve stvari, imate osnovu da odigrate dobru utakmicu“, izjavio je Dejan Milojević.

18.00: (1,35) Monako (16,0) Budućnost (3,50)

Rob Grej odigrao je ključnu ulogu u preporodu Monaka u Ljubljani. I pored toga što nije pogodio nijedan od svojih osam šuteva sa distance, ponajbolji igrač i strelac francuskog sastava vezao je šest možda i ključnih poena što je donelo prednost od 13 razlike (64:51) od čega Budućnost nije mogla da se oporavi. Uz to, Monako je sigurnom kontrolom reketa stigao do impozantnih 20 ofanzivnih skokova, od ukupno 44! Budućnost je pritom častila protivnika i sa 15 izgubljenih poseda.

Svoj pokajnički nastup savršeno je zaokružio Matijas Lesor. Posle promašenog zicera za pobedu u svojoj dvorani, nekadašnji centar Crvene zvezde odigrao je vrhunsku partiju i sa 19 poena, uz devet skokova potpisao trijumf Kneževa.

Zbog toga će fokus večerašnje utakmice biti ne na šuterskom duelu Džastina Kobsa i Nikole Ivanovića s jedne, odnosno Roba Greja i Dija Bosta na drugoj strani, već sudaru centara – Matijasa Lesora i Vilija Rida. Statistički obojica su imali veliki uticaj na svoje timove ne samo tokom ove sezone Evrokupa i četvrtfinalne serije, već i u širim razmerama, zbog čega se očekuje da obojica imaju možda i ključne role ovoj majstorici.

“Mi treneri smo tu da obrađujemo, analiziramo, ali je najvažnije što su se igrači jako dobro upoznali, to je ključna stvar. Opet će odlučiti intenzitet i kontrola reketa, jer je razlika u skoku dala rezultat na obe utakmice. Budućnost ima širi roster, bolje šutere, zato je važno da budemo agresivni, da mlađi igrači koji pomažu u defanzivnim zadacima odigraju kvalitetnu odbranu. Rival je u prednosti što nije igrao sa Mornarom, jer bi potrošnja bila velika“, poručio je Mitrović i dodao:

“Prvi put vodim ove igrače na ovakvim utakmicama, na ispadanje, a još ih ne poznajem u tom dijelu. Imali su dobar odgovor na prvi poraz, i to doživljen u posljednjim sekundama. Odigrali su jako kvalitetnu utakmicu u Ljubljani, pa je nekoliko minuta prije kraja sve bilo riješeno. Mentalni faktor će biti veoma značajan, ali moramo da anuliramo i razliku u visini, jer imamo dosta niže igrače na svim pozicijama od Budućnosti“.

Lesor je jedan od igrača koji najviše doprinosi igri Monaka sa 12,2 poena, 6,1 skokom i 1,1 asistencijom, dok je Rid na sličnom učinku od 12,5 poena i 7,1 uhvaćenoj lopti. Prošle sedmice je u Kneževini dominirao u pobedi Budućnosti sa 24 poena i 13 skokova! U direktnim okršajima prosečno su bili 25 minuta po utakmici, zbog čega će svetla pozornice biti na njima.

“Taj prvi meč smo pobedili u dramatičnom finišu. Neophodno će da opet pružimo maksimum. Uradićemo to za naše navijače, za Budućnost. Veoma su jaka ekipa, snažni, neophodno je da im pariramo. Imali su 20 ofanzivnih skokova u drugom meču. To je previše. Zbog toga je neophodno da to sprečimo jer ćemo u tom slučaju imati put ka pobedi“, izjavio je Rid.

U Crnoj Gori je majstorica okarakterisana kao “rasplet košarkaškog rata“. Pa, neka bolji pobedi.

EVROKUP – ČETVRTFINALE

MAJSTORICE

18.00: (1,35) Monako (16,0) Budućnost (3,50)

18.00: (1,60) Uniks (14,5) Lokomotiva Krasnodar (2,55)

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.