Oštar pad Fijata, plate kod privatnika rastu

Izvor: B92, 09.Jun.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oštar pad Fijata, plate kod privatnika rastu"

Ekonomista Vladimir Vučković upozorio je da je proizvodnja Fijatove fabrike u Kragujevcu u aprilu ove godine za 22 odsto niža nego u istom mesecu lane.

Vučković je na predstavljalju časopisa Makroekonomske analize i trendovi kazao da je za prva četiri meseca ove godine proizvodnja Fijata u Srbiji niža za 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Već smo ukazivali da je maksimalni nivo proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Fijat Krajsler automobila Srbija" bio 2013. Sada u martu i aprilu imamo opadajuću liniju i sada je u stagnaciji", kazao je Vučković.

On je rekao da je usporen rast robne razmene sa inostranstvom, da je pao i izvoz ali i uvoz i da je izvoz kapitalizovanih proizvoda, kao što su automobili, u znatnom padu.

Govoreći o trendu zarada u aprilu, Vučković je kazao da u ukupnom iznosu nema neke velike promene, odnosno da je trend blago pozitivan.

"Prema statistici, rastu plate u privatnom sektroru za 7,7 odsto, što kompenzuje blagi pad zarada u javnom sektoru", naveo je on.

Što se tiče ostalih sektora, Vučković je kazao da je u aprilu zadržan tempo rasta industrijske proizvodnje i da je industrija konačno dostigla obim koji je imala istog meseca lane.

Sa druge strane, prerađivacka industrija ima desezonirani pad od tri procenta a Elektroprivreda Srbije je popravila godišnje rezultate i jasno je da se taj sektor oporavlja.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za prva četiri meseca ove godine proizvodnja Fiata u Srbiji niža za 5,5 odsto

Izvor: AutoBlog, 09.Jun.2015

Kako prenosi B92, ekonomista Vladimir Vučković upozorio je da je proizvodnja Fijatove fabrike u Kragujevcu u aprilu ove godine za 22 odsto niža nego u istom mesecu lane. Vučković je na predstavljalju časopisa makroekonomske analize i trendovi kazao da je za prva četiri meseca ove godine proizvodnja...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.