Obradović: Gorivo bi bilo skuplje da nije bilo liberalizacije tržišta

Izvor: Blic, 18.Okt.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Gorivo bi bilo skuplje da nije bilo liberalizacije tržišta

Cene goriva na pumpama u Srbiji u u ovoj godini bile bi i do 10 dinara po litru više da tržište naftnih derivata nije od 1. januara liberalizovano, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija (UNKS) Zoran Obradović.

On je na konferenciji za novinare UNKS-a o stanju na tržištu naftnih derivata Srbije kazao i da bi cene goriva sigurno bile niže od sadašnjih da se početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slobodnog formiranja cena, koji je jedini pozitivan efekat liberalizacije tržišta za potrošače, nije poklopio sa rastom cena naftnih derivata u regionu.

"Cene bi bile niže i da u dva navrata za šest meseci nisu povećavane akcize", kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, tržište derivata nafte u Srbiji je 1. januara 2011. godine "samo deklarativno liberalizovano", jer je liberalizacija bila parcijalna i nije bila pravilna.

"Ostvaren je samo efekat liberalizacije cena, ali tržište nije liberalizovano, jer je i dalje učešće Naftne industrije Srbije (NIS) u plasmanu naftnih derivata dominantno i iznosi 64,3 odsto, odnosno 1.607.500 tona ukupne godišnje potrošnje derivata u Srbiji", kazao je Obradović.

On je naveo podatak da je ukupna godišnja potrošnja motornih goriva u Srbiji 2,5 miliona tona, od čega je potrošnja benzina 650.000 tona, evrodizela milion tona, dizela D2 500.000 tona, a tečnog naftnog gasa (TNG) 350.000 tona.

Prema rečima Obradovića u Srbiji se godišnje troši i oko 800.000 tona bitumena i mazuta.

Obradović je negirao da prometnici koji "legalno rade" ostvaruju ekstra profite, naglašavajući da su danas marže po litru na benzin i dizel pet i sedam dinara u maloprodaji.

Povezane vesti: Gorivo bi bilo skuplje da nema konkurencije Atanacković: Niže cene derivata za dva-tri meseca

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Imamo sreće što gorivo nije skuplje

Izvor: B92, 18.Okt.2011

Beograd -- Cene goriva na pumpama u Srbiji u u ovoj godini bile bi i do 10 dinara po litru više da tržište naftnih derivata nije od 1. januara liberalizovano...To je izjavio predsednik Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija (UNKS) Zoran Obradović...On je kazao da naftaši u Srbiji ne ostvaruju...

Nastavak na B92...

Obradović: Naftaši u Srbiji ne ostvaruju ekstraprofit

Izvor: Economy.rs, 18.Okt.2011

Naftaši u Srbiji ne ostvaruju ekstraprofit, a tržište naftnih derivata je 1. januara 2011. samo deklarativno liberalizovano, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija Srbije Zoran Obradović.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.