UNKS: Gorivo pojeftinjuje, raste državno zahvatanje

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNKS: Gorivo pojeftinjuje, raste državno zahvatanje

Maloprodajne cene goriva u Srbiji nastavile su da padaju poslednjih sedam dana, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) koje konstatuje da se po tom pitanju pozicija Srbije u regionu nije bitnije menjala, ali i uz napomenu da sa padom maloprodajnih cena goriva, raste procentualno učešće državnog zahvatanja.

Prosečna maloprodajna cena litra benzina u Srbiji iznosi 147,07 dinara ili preračunato po srednjem kursu za evro 1,220 evra, a dizela 153,94 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ili 1,277 evra, saopštilo je to udruženje.

U poređenju sa prosečnim maloprodajnim cenama goriva u zemljama regiona pozicija Srbije se nije bitnije menjala i prema aktuelnom pregledu prosečnih maloprodajnih cena goriva preračunatim u evro po srednjem kursu nacionalnih banaka 10 zemalja u okruženju, benzin je jeftiniji samo u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Makedoniji i to za pet evro centi.

Dizel je, sem u pomenutim zemljama, jeftiniji i u Hrvatskoj, Grčkoj i Crnoj Gori, dok je skuplji u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji.

To udruženje ističe da je u poslednjih mesec dana kurs dinara u odnosu na dolar, što utiče na cenu goriva, stabliniji nego u periodu pre toga, ali je i u ovom periodu domaća valuta ipak oslabila za 1,15 dinara.

Efekat sanjenja kotacija benzina i dizela na svetskoj berzi do kraja oktobra nije se u Srbiji toliko osetio, jer je u istom tom periodu dolar ojačao za više od 11 dinara.

Osim toga od 15. oktobra svaki litar goriva koji se stavi u promet na tržište Srbije opterećen je naknadom za formiranje obaveznih rezervi od 2,6 dinara (3,12 sa PDV), a s obzirom na to da se cene na benzinskim stanicama nisu menjale znači da je i ovo novo državno zahvatanje neutralisalo deo pada cene goriva na kapiji rafinerija.

Padom maloprodajnih cena goriva, raste procentualno učešće državnog zahvatanja, pa tako za benzin iznosi 52,43 odsto, a evrodizel 48,24 odsto, navodi se u saopštenju UNKS-a.

To udruženje napominje da se prosečne cene goriva u Srbiji izračunavaju na osnovu izveštaja svih relevantnih kompanija na domaćem tržištu (NIS, Lukoil Srbija, EKO Serbia, OMV Srbija, MOL Serbia, Euro petrol, AVIA), koje UNKS-u jednom nedeljno dostavljaju prosečne maloprodajne cene koje su bile primenjivane u prethodnih sedam dana na njihovim benzinskim stanicama.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.