Rusija danas radi ono što su neke druge zemlje uradile nama 1999. i 2008.

Izvor: B92, 23.Maj.2022, 10:11

"Rusija danas radi ono što su neke druge zemlje uradile nama 1999. i 2008."

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić izjavila da se Srbija u političkom smislu "jasno odredila" prema sukobu u Ukrajini i to u skladu s principima međunarodnog prava.

Ona je ocenila da je Srbija zauzela "najhrabriji pristup i naprincipijelniji stav" po pitanju rata u Ukrajini.

"Srbija je izabrala ne samo svoj put nego put u skladu sa svim principima međunarodnog prava. Ako poštujete svoj teritorijalni integritet morate onda poštovati teritorijalni integritet svih međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznatih država. Mi smatramo veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine", kazala je premijerka Srbije za televiziju Hepi.

Ponovila je da je Srbija "jedina država u Evropi" koja nije uvela sankcije Rusiji.

"Politički smo jasno rekli koja je naša pozicija ali se nismo svrstali u odnosu na sankcije. To se sada često prenebregava. I neki ambasadori su smetnuli s uma da nismo ostali potpuno neutralni. Moraju da imaju više razumevanja za nas kad je reč o sankcijama ili da se bore za puno poštovanje našeg teritorijalnog integriteta kao što se bore za teritorijalni integritet Ukrajine", rekla je Brnabić.

Ocenila je i da se svet nalazi u situaciji u kojoj se međunarodni pravni poredak zasniva na "vladavini sile".

"Kada velike sile biraju koju će rezoluciju UN da poštuju u poptunosti a koju da prekrše onda dođe do međunarodnog pravnog poretka gde imate samo vladavinu sile. Rusija danas radi ono što su neke druge zemlje uradile nama 1999. i 2008. godine. Koriste iste fraze, da su morali da napadnu da bi sprečili potencijalni genocid", kazala je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.