Zvezda bolja od Partizana, crveno-belima osramoćena Žućkova levica!

Izvor: Blic, 11.Feb.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda bolja od Partizana, crveno-belima osramoćena "Žućkova levica"!

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su Kup Radivoja Koraća prvi put od 2006. godine, pošto su u nastavljenom finalu savladali Partizan sa 78:69 (25:22, 16:16, 8:11, 29:20) pred praznim tribinama kragujevačke dvorane "Jezero". Senku na borbu za "Žućkovu levicu" bacili su huligani koji su u nedelju upali na parket i prekinuli finale.

Košarka je gurnuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u blato, izgubila je svaki smisao, a i iz Zvezde i iz Partizana imali su šta da kažu povodom incidenata koju su doveli do prekida. Svako ima svoju verziju sukoba, policija zna kako je došlo do prekida, oglasio se i predsednik KSS-a Dragan Đilas koji je i razmišljao da se finale ni ne odigra do kraja, ali je ipak rešio suprotno zbog igrača.

Upravo su se košarkaši crno i crveno-belih ni krivi ni dužni našli u sred kragujevačkog haosa, na koji nisu zaboravili. Borba za trofej Kupa je nastavljen na 4:07 pre kraja treće četvrtine i po dva promašena napada na samom startu su dokaz da su sva dešavanja ipak ostavila trag.

Kao da se ni njima nije preterano igralo, jer su koševi u prva dva minuta jedino viđeni posle pogotka Katića sa penala, dok je Lučić bio oba puta precizan (45:43). Činilo se da se Partizan bolje snašao u sablasnoj atmosferi, a rezultatsku klackalicu prekinuo je kapiten crno-belih pogodivši sa linije za slobodna bacanja za 49:46.

Tajm-aut na sekund do kraja

Trener Partizana Duško Vujošević je sekund pre kraja finala Kupa Koraća zatražio tajm-aut, iako je njegov tim imao devet poena zaostatka (69:78).

Da rival ne uđe u odlučujuću deonicu sa prednošću pobrinuo se Demarkus Nelson, pošto je povukao sam poslednje sekunde i uz koš pogodio i dodatni penal, pa se u poslednjih 10 minuta krenulo od nule - 49:49. Upravo ti poeni američkog pleja kao da su totalni poremetili branioca Kupa.

Partizan je upao u "crnu rupu" i četiri minuta bio bez koša, što su crveno-beli surovo kaznili serijom 17:0 i tako se odlepili na velikih "+14" (63:49). Trojke Rakočevića i Skota, odnosno novih Nelsonovih 2+1, na šta je nadovezao još pet poena su definitivno presudili crno-belima.

Nakon stečenog vođstva, Rakočević i drugovi su faulovima "sekli" igru rivala, a senku da ionako sumorno finale bacilo je koškanje Bertansa i Savovića, a potom su isključeni Gagić i Gurović, kao da nedeljna, sramna dešavanja nisu bila dovoljna.

Pokušali su crno-beli da se vrate u igru serijom 11:2, malo drame uneo je Bogdanović trojkom i Gordić košem uz pogođeno slobodno bacanje za 67:73, ali je Skot iz dva napada pogodio tri od četiri penala i rešio sve dileme oko pobednika. Upravo je krilni košarkaš crveno-belih bio najbolji strelac finala, dok je za MVP-ja proglašen njegov sunarodnik Demarkus Nelson, koji je meč završio sa 17 poena i pet skokova.

"Žućkovu levicu", namenjenu pobedniku Kupa, kapitenu Zvezde Igoru Rakočeviću uručio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas. Zanimljivo da igrači Partizana nisu sačekali do kraja ceremoniju dodedele medalja, pa su parket hale "Jezero" napustili pre proglašenja pobednika.

Košarkaši Zvezde su tako podigli trofej posle sedam godina, jer su 2006. osvojili takođe nacionalni Kup, pa se "Žućkova levica" iz Humske preselila u vitrine večitog rivala. A, ono što je bilo u nedelju, ne bi smelo da se zaboravi...

Finale Kupa Radivoja Koraća

Crvena zvezda - Partizan 78:69 (25:22, 16:16, 8:11, 29:20)

Kragujevac - hala "Jezero", igrano bez publike, sudije: Belošević, Vojinović, Maričić.

Crvena zvezda: Cvetković, Subotić 4, Rakočević 20, Mitrović, Lazić, Simonović 8, Savović 1, Katić 8, Samrdžiski, Radivojević, Nelson 17, Skot 20.

Partizan: Milutinov, Vesterman 14, Gordić 3, Lučić 17, Milosavljević 7, Bogdanović 6, Gagić 8, Musli 2, Čakarević, Đekić, Gordon 2, Bertans 10.

Povezane vesti: Vujošević: Neko mora da odgovara, ili ljudi iz Partizana ili Čović Lučić: Sa kapitenom protivnika se dogovara o prekidu, a meni to samo kažu - smešno! Rakočević: Čudno osvojen Kup, prekid meča nije uticao na pobedu Partizan oslabljen, bez Gordona nastavlja finale Kupa sa Zvezdom Čović: Đilas nema hrabrosti da kaže da 12 godina traje tortura Partizana!
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Kragujevac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvezdin ''uragan'' u tišini ''Jezera''!

Izvor: Sportske.net, 11.Feb.2013

Ako je meč pred punim tribinama, pre skandala koji su izazvali huligani u Kragujevcu, obeležila ravnopravna igra oba tima, u dodatnih petnaestak minuta bez publike Zvezda bila potpuno dominantna i znatno lakše nego što se očekivalo stigla do prvog trofeja u sezoni - ''Žućkova levica'' ide crveno-belima!

Nastavak na Sportske.net...

Ponoćno slavlje na Kalemegdanu, navijači Zvezde dočekali osvajače Kupa

Izvor: Blic, 12.Feb.2013, 01:56

Oko hiljadu navijača dočekalo je košarkaše Crvene zvezde na terenima na Malom Kalemegdanu nakon trijumfa u finalu Kupa Radivoja Koraća, kako bi zajedno proslavili osvajanje trofeja...Košarkaši Zvezde su u nastavljenom finalu borbe za "Žućkovu levicu" savladali Partizan sa 78:69 u kragujevačkoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.