Nestanak struje onesposobio nuklearne rakete

Izvor: Glas javnosti, Beta, 28.Okt.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestanak struje onesposobio nuklearne rakete

VAŠINGTON - Nestanak struje je nakratko onesposobio komunikaciju između komandnog centra i 50 nuklearnih raketa u jednoj bazi u američkoj državi Vajoming, saopštilo je Ratno vazduhoplovstvo SAD.

Struja je nestala na manje od jednog sata zbog kvara opreme prošle subote, objavljeno je tek četiri dana kasnije, dan pošto je o tome obaveštena Bela kuća.

Tokom nestanka struje komanda nije imala sposobnost lansiranja 50 projektila tipa "minitmen III" (Minuteman) što >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je deseti deo američkog arsenala te vrste. Ratno vazduhoplovstvo priznaje da je komanda bila onesposobljena, ali tvrdi da bezbednost time nije bila ugožena i da kvar nije izazvao trajnu štetu.

Nezvanično se tvrdi da je sličnih problema bilo i ranije zbog čega je bilo smenjivanja dela komandnog kadra. Bela kuća je odbila da komentariše najnoviji incident i novinare je uputila na Pentagon.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.