Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Artiljerija smanjila vatrenu moć Rusije; Pentagon najavljuje još smrtonosne pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2022, 07:18

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Artiljerija smanjila vatrenu moć Rusije; Pentagon najavljuje još "smrtonosne pomoći"

Sto šezdeseti dan rata u Ukrajini. Pored ruske ofanzive u Donjeckoj oblasti, na udaru je i strateški važan grad Nikolajev, na jugu Ukrajine. Kijev dobio novu pošiljku američkog raktnog sistema HIMARS dok je od Nemačke stigao MARS 2. Prvi brod sa žitaricama isplovio iz Odese.

Ukrajina je dobila seriju od joščetiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS. Istovremeno, ministar odbrane Aleksij Rezničenko kaže da je iz Nemačke stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i višecevni raketni sistem MARS 2.

Nedugo potom, Pentagon je saopštio da planira da Ukrajini obezbedi novi paket pomoći vredan 550 miliona dolara, uključujući municiju za HIMARS.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski tvrdi da su ukrajinska artiljerija i obaveštajci već učinili mnogo na smanjenju vatrenog potencijala ruske vojske i da se to oseća.

Na frontu sukobi ne prestaju. Ruske snage počele su ofanzivu na Bahmut u Donjeckoj oblasti, a na udaru je i strateški važan grad Nikolajev, na jugu zemlje.

Posle petomesečne blokade, prvi brod sa žitaricama isplovio je iz luke Odese na Crnom moru. Moraće da prođe inspekciju u Turskoj, pre nego što nastavi put za Liban.

Evropska unija, NATO i Ujedinjene nacije pozdravljaju primenu Istanbulskog sporazuma o izvozu žitarica, uz zahvalnost Turskoj na centralnoj ulozi u postizanju dogovora.

Brod sa žitaricama prate sateliti i bespilotne letelice. U tri ukrajinske luke usidreno je 17 brodova, sa gotovo 600 hiljada tona tereta.

Evropska komisija isplatila je Ukrajini milijardu pomoći za podršku budžetu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je pisanu poruku učesnicima Međunarodne konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja u Njujorku. Kako saopštava Kremlj,Putin je upozorio da u nuklearnom ratu ne može biti pobednikai da takav rat ne treba ni počinjati.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.