RT: Mir u Ukrajini: „za tango je potrebno dvoje“ – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2023, 00:53

RT: Mir u Ukrajini: „za tango je potrebno dvoje“ – Lavrov

 
Kijev i njegovi zapadni partneri ne pokazuju interes za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Diplomata je tvrdio da je u diplomatiji „za tango potrebno dvoje“, ali je optužio Ukrajinu i Zapad za „solo brejkdens“. Govoreći na marginama samita Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, Lavrov je izjavio da ne vidi znake da će sukob uskoro biti rešen diplomatskim putem, okrivljujući za situaciju Kijev i Zapad. „Za početak političkog procesa, kao u tangu, potrebno je dvoje. Ali momci sa druge strane ne plešu tango, oni igraju brejkdens. Tamo svi morate da idete solo.” Lavrov je podsetio da su Moskva i Kijev u suštini postigli mirovni sporazum tokom pregovora u Istanbulu u martu 2022. godine, napominjući da je to nedavno potvrdio visoki ukrajinski poslanik David Arahamija, koji je predvodio delegaciju svoje zemlje. Međutim, nade za mir ugasio je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji je sugerisao da Kijev treba da „ratuje“, izjavio je Lavrov. „To svi znaju. Rekli smo to mnogo puta, ali sada su Ukrajinci ti koji to priznaju“, dodao je on. Moskva trenutno ne vidi znake ni od Kijeva ni od njegovih „gospodara“ da su spremni na pregovore, naveo je Lavrov, podsećajući da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle jeseni potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih razgovora sa aktuelnim rukovodstvom Kremlja. Taj potez usledio je nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji. Moskva je, međutim, uvek insistirala da je otvorena za razgovore sa Ukrajinom. Lavrov je takođe primetio da su zapadni zvaničnici više puta tvrdili da moraju da podrže Ukrajinu jer bi poraz otvorio put za ruski upad u baltičke države i Poljsku. Moskva je stalno poricala da ima bilo kakve planove da napadne zemlje NATO-a. Arahamija, ključni politički saveznik Zelenskog, otkrio je o potencijalnom mirovnom sporazumu sa Ukrajinom prošle nedelje. On je naveo da je primarni cilj Rusije bio da izvrši pritisak na Ukrajinu da prihvati neutralnost i odustane od planova za pridruživanje NATO-u. Kijev nije verovao Moskvi da će održati svoju reč i želeo je „bezbednosne garancije“ od trećih strana, izjavio je Arahamija, istovremeno ukazujući na Džonsonovu ulogu u osujećenju pregovora.
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
 
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.