Ako se Kurdi ne povuku sa sirijsko-turske granice sledi odmazda Turske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako se Kurdi ne povuku sa sirijsko-turske granice sledi odmazda Turske

Rusija je danas upozorila kurdske borce da će se ponovo suočiti sa turskim napadom ako ne povuku svoje snage u skladu sa sporazumom Turske i Rusije.

Upozorenje Kremlja sledi dan pošto su predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije.

Prema tom sporazumu, Turska će zadržati oblasti koju je osvojila invazijom, dok će ruske i sirijske snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontrolisati ostali deo duž sirijsko-turske granice, prenosi AP.

Tim dogovorom, kurdskim borcima dat je rok od 150 sati počev od danas u podne, da se povuku iz zone na severoistoku Sirije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je Kurde da će se, ako to ne urade, ruska i sirijska vojska povući, a da će "turska vojska pregaziti preostale kurdske jedinice".

Turski predsednik izjavio je danas da je od ruskog predsednika dobio uveravanja da će pripadnicima kurdske milicije neće biti dozvoljeno da ostanu u Siriji duž turske granice preobučeni u "režimsku odeću".

Erdogan je to rekao za NTV tokom povratka iz Sočija, gde se juče sastao sa Putinom, prenosi Rojters.

Čavušoglu: Za pet dana istorijski sporazumi sa dve sile o Siriji

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Ankari da je Turska za pet dana postigla istorijske sporazume s dve najveće svetske sile, Rusijom i Sjedinjenim Državama.

On je za Anadoliju rekao da turska operacija "Izvor mira" predstavlja prekretnicu za budućnost Sirije, prenosi Anadolija.

"Turska je u pet dana postigla istorijske sporazume s dve najveće svetske sile, te države su prihvatile legitimitet operacije 'Izvor mira'", rekao je on.

Dodao je da je turska svojim naporima uspela da spreči formiranje terorističke države na severu Sirije.

"Turska nema direktan kontakt sa sirijskim režimom, mogu postojati samo kontakti na nivou obaveštajnih struktura", naveo je Čavušoglu.

Stoltenberg: Prekid vatre osnova za rešenje sukoba u Siriji

Prekid vatre na severoistoku Sirije, koji su obezbedile SAD, osnova je za političko rešenje sukoba, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Videli smo da je moguće da se krene ka političkom rešenju. Prvi uslov je da se prekinu borbe", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sednice ministara odbrane zemalja NATO, prenosi Rojters.

Kako je naveo, nakon toga i na osnovu toga treba postići političko rešenje u Siriji, dodajući da je još rano da komentariše sporazum Rusije i Turske postignuto u utorak u Sočiju.

Rusija: Damasku kontrola nad naftom na severoistoku

Sirijska vlada treba da povrati kontrolu nad svim naftnim postrojenjima na severoistoku zemlje, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov takođe je izrazio nadu da će sirijski Kurdi pružiti garancije da će se povući iz pogranične zone, navodi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čavušoglu najavio: Za pet dana istorijski sporazumi sa DVE NAJVEĆE SILE

Izvor: Blic, 23.Okt.2019

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Ankari da je Turska za pet dana postigla istorijske sporazume s dve najveće svetske sile, Rusijom i Sjedinjenim Državama. On je rekao da turska operacija "Izvor mira" predstavlja prekretnicu za budućnost Sirije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.