Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet - ukratko...

Napadač iz Bombaja Pakistanac

ISLAMABAD - Pakistan je juče saopštio da je istraga pokazala kako je jedini preživeli učesnik terorističkih napada u Bombaju pakistanski državljanin kao što je to tvrdila Indija. Pakistan je do sada odbacivao da potvrdi nacionalnost Adžmala Kasaba, navodeći da nije registrovan u državnim bazama podataka. Potvrda iz Islamabada usledila je samo dan nakon što je NJu Delhi dostavio predmet sa dokazima koji povezuju napadače iz Bombaja sa Pakistanom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Deset naoružanih osoba je krajem novembra u seriji napada u indijskom finansijskom centru, Bombaju, ubilo 164 osobe. Samo jedan napadač je preživeo.

Karamanlis smenio ministre

ATINA - U okviru rekonstrukcije kabineta izvršene s ciljem da ojača poziciju vlade, uzdrmanu nedavnim nemirima i skandalima, grčki premijer Kostas Karamanlis smenio je ministra finansija Jorgosa Alogoskufisa. Novi ministar je jedan od njegovih zamenika Janis Papatanasiu (55). Premijer je promenio i ministre za razvoj, transport, obrazovanje i turizam. Šef diplomatije Dora Bakojani ostaje na svom mestu, a ne menjaju se ni drugi ključni ministri - unutrašnjih poslova, rada i odbrane.

Hapšenja „pučista“

ISTANBUL - Turska policija je juče privela 30 ljudi u sklopu istrage o zaveri za svrgavanje vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, izvestili su turski državni mediji. U Istanbulu je inače već u toku suđenje 86 ljudi, među kojima ima penzionisanih generala, političara i advokata, zbog pokušaja da izvedu državni udar, kao deo grupe „Ergenekon“, koja je veliki protivnik Erdoganove vlade. Policija je juče pokrenula operaciju u šest provincija, uključujući Ankaru i Istanbul, pošto je sud u Istanbulu odredio pritvor osumnjičenima, kao i pretres njihovih domova i radnih mesta.

Oslobođen francuski brod

PARIZ - Brod francuske kompanije „Burbon“ sa devet članova posade, pušten je nakon što je otet blizu obala Nigerije. Članovi posade, među kojima su državljani Nigerije, Gane, Kameruna i Indonezije, su dobrog zdravlja.

Ubijena 32 pobunjenika

KABUL - Međunarodne snage predvođene SAD ubile su 32 osumnjičena pobunjenika u Avganistanu, među kojima jednu ženu. Pobunjenici su ubijeni tokom akcije u provinciji Lagman, istočno od Kabula, čiji je cilj bio da se raskrinka lokalna mreža talibana.

Pentagonu treba još para za ratove

VAŠINGTON - Američki ministar odbrane Robert Gejts ocenio je da će Pentagonu ove godine biti potrebno dodatnih 70 milijardi dolara za ratove u Iraku i Avganistanu pored 65,9 milijardi dolara koliko je Kongres već izdvojio za odbranu. Ukoliko Kongres odobri sumu koju je naveo Gejts to će značiti da će SAD u 2009. godini izdvojiti 136 milijardi dolara za ratove, što je ipak manje nego u protekle dve godine. Američki ratni troškovi iznosili su 2008. godine 187, 7 milijardi a 2007 171 milijardu dolara. Ovim bi ukupna američka izdvajanja za ratove od 2001. godine dostigla čak 927 milijardi dolara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.