Obeležava se 80. godišnjica početka Drugog svetskog rata

Izvor: RTS, 01.Sep.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležava se 80. godišnjica početka Drugog svetskog rata

Na današnji dan pre 80 godina počeo je Drugi svetski rat invazijom nacističke Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine. Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer i njegov poljski kolega Andžej Duda otvorili su komemoraciju povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.
Ceremonija je počela u poljskom gradu Vilunu rano jutros u 4 sata i 40 minuta, kada su prve nacističke bombe pale na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Poljsku i ubile prve civile.

Posle minuta ćutanja, Duda se zahvalio Štajnmajeru na njegovom prisustvu, prenosi AP.
Nešto kasnije, premijer Poljske Mateuš Moravijecki i evropski zvaničnik Frans Timermans obeležili su godišnjicu na poluostrvu Vesterplate, gde se dogodila prva bitka Drugog svetskog rata.

Centralna ceremonija biće održana u Varšavi, a prisustvovaće nemačka kancelarka Angela Merkel, potpredsednik SAD Majk Pens i mnogi drugi, navodi AP.
Američki predsednik Donald Tramp otkazao je svoj dolazak zbog uragana "Dorijan" koji se približava obalama Floride.
Poziv na ceremoniju nisu dobile ni Rusija ni Srbija što je, kako tumače analitičari, čisto politička odluka. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije da oni koji su najviše stradali nisu dobili poziv.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aleksandar Bocan-Harčenko: Veliku pobedu slavićemo zajedno

Izvor: Vostok.rs, 01.Sep.2019

"Prvog septembra ove godine svet će obeležiti tužan datum, 80 godina od dana početka Drugog svetskog rata, najkrvavijeg u istoriji čovečanstva. U Rusiji ne postoji porodica koju nije dotakla ova kolosalna tragedija. Sovjetski Savez položio je 27 miliona života. Danas se sećamo događaja...

Nastavak na Vostok.rs...

Obeležena godišnjica početka Drugog svetskog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2019

Predsednici Nemačke i Poljske Frenk-Valter Štajnmajer i Andžej Duda otvorili su u danas ceremoniju obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata...Ceremonija je održana u Vjelunju, gradu u centralnoj Poljskoj, koji je bio prva meta bombi nacističke Nemačke, javlja AP...Odavanje pošte...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Poljska obeležila 80 godina od početka Drugog rata

Izvor: Večernje novosti, 01.Sep.2019

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegov poljski kolega Adžej Duda otvorili su u nedelju komemoraciju povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegov poljski kolega Adžej Duda otvorili su u nedelju komemoraciju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.