„Glavni zadaci Rusije u regionu Bliskog istoka su deeskalacija i normalizacija situacije, kao i sprečavanje izbijanja novih vojnih krizaj“

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2021, 11:04

„Glavni zadaci Rusije u regionu Bliskog istoka su deeskalacija i normalizacija situacije, kao i sprečavanje izbijanja novih vojnih krizaj“

Glavni zadaci Rusije u regionu Bliskog istoka su deeskalacija i normalizacija situacije, kao i sprečavanje izbijanja novih vojnih kriza, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za Bliski istok i Severnu Afriku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Skosirjev.
„Pre svega, ovo je sveobuhvatna i održiva deeskalacija i normalizacija situacije. Pri tome, Rusija polazi od potrebe da pomogne rešavanje svih sukoba na Bliskom istoku isključivo političkim i diplomatskim metodama putem inkluzivnog i konstruktivnog dijaloga bez diskriminacije pojedinih strana, a takođe pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i uz uključivanje ključnih regionalnih organizacija, pre svega, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje“, objasnio je Skosirjev na platformi debatnog kluba „Valdaj“. „Drugi zadatak je sprečavanje izbijanja novih opasnih vojnih kriza u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike. I treće, vidimo zadatak pretvaranja Bliskog istoka u region mira, dobrosusedstva i obostrane korisne saradnje“, naglasio je on. Skosirjev je naveo da Rusija, za razliku od ostalih igrača, nema skrivene planove. Ali Moskva svakako ima svoje interese u regionu, dodao je on. „Energično razvijamo višeznačnu saradnju sa državama regiona u raznim oblastima – političkoj, ekonomskoj, humanističkoj, vojno-tehničkoj saradnji itd. Ali pokušavamo to da radimo na principima razmatranja međusobnih interesa, poštovanja i poverenja“, zaključio je Skosirjev.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.