Izvor: MozzartSport.com, 12.Okt.2021, 16:15

Vajar nove Cibone, Vlada Jovanović, pred klasik sa Partizanom: Pohvale su muzika koja uspavljuje

"Niko sa strane, ili hajde da kažemo većina nije očekivala da startujemo sa 3-0 u regionalnom takmičenju i 3-1 u Prvenstvu Hrvatske, što je ogroman zamajac timu. Ali, s druge strane treba biti veoma oprezan, jer u pitanju su mladi igrači, izuzetno osetljivi, kako na poraze, tako i na pobede..."

Još pre nego što je podbačena lopta na otvaranju ABA lige u favorite za plej-of svrstani su Partizan, Crvena zvezda, Budućnost... Ime Cibone nije bilo u tom društvu. Ali, to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << smetalo Vukovima da se s juga Jadrana - iz Bara - vrate sa trijumfom. Zatim su u duelu dva najmlađa tima savladali Megu, da bi se pobedom u Zadru izdvojili s Partizanom na vrhu tabele, ali se i izdvojili kao jedna od retkih ekipa koja se značajno oslanja na domaće znanje, tačnije domaći potencijal, upotpunjen dvojicom internaciolaca koji do dolaska u Zagreb nisu imali isksutva igranja van granica rodnih država, ali uz talenat, imaju ogromnu želju da napreduju.

"Pre nego što smo uradili selekciju tima klub je napravio strategiju u kom smeru ćemo da idemo i na koji način. Ekipu sa domaćim talentovanim igračima nadogradili smo strancima koji se uklapaju u taj koncept", kaže trener Vlada Jovanović za Mozzart Sport, kome s mnogih strana već stižu pohvale za početne rezultate.

Svestan je, ipak, da je put do krajnjeg prizvoda prilično dug.

"Niko sa strane, ili hajde da kažemo većina nije očekivala da startujemo sa 3-0 u regionalnom takmičenju i 3-1 u Prvenstvu Hrvatske, što je ogroman zamajac timu. Ali, s druge strane treba biti veoma oprezan, jer u pitanju su mladi igrači, izuzetno osteljivi, kako na poraze, tako i na pobede. Znate kako kažu "Pohvale su muzika koja uspavljuje". Treba i dalje da budemo budni, okrenuti sebi, da nastavimo da radimo kao do sada, kada je moguće pokušamo i da pojačamo, a rezultati će doći kao posledica, slično kao što smo do sada ubirali deo plodova nečega što je 'posađeno' nekoliko meseci ranije."

Izbegava da preterano priča o dosadašnjim uspesima.

"Lepo je kada vidite da je Cibona u vrhu, kako ste rekli jedina uz Partizan, bez poraza. Ali, te utakmice su iza nas. Završili smo ih. Služe nam kao parametar šta smo i gde radili dobro, a šta lošije i da budemo koncentrisani za ono što nas očekuje, jer jedna nepažnja može da vas spusti dole. Naravno i jedan uspeh može da vas podigne. Zato moramo da budemo pametni."

Sa pobedama su stigle i pohvale mladim igračima.

"I treba, zaslužili su. Igramo dobro. Naravno bilo je nekih amplituda, što je i očekivano za mlad tim, ali važno je da napreduju pojedinačno, ali i kao tim."

Ne želi nikoga da izdvaja.

"Znaju oni vrlo dobro šta mislim o njima, jer često pričamo, ne samo o košarci. Odigrali smo tek sedam mečeva. Biće prilika da pričamo javno. Kažem, najvažnije je za sve nas da se Cibona, jedan od sinonima za košarku na ovim prostorima, vrati na put stare slave, a mislim da ovi momci, ma koliko bili mladi, poseduju potencijal, karakter i želju da je usmere ka tome."

Jovanović ni ne krije da ga je ime trofejnog hrvatskog kluba privuklo da se tokom prošle sezone preseli u Zagreb.

"Košarka u regionu ima prebogatu tradiciju u čijoj izgradnji je značajno učestvovala i Cibona. Kome je ovaj sport iole drag, upoznat je bar sa trofejnim delom istorije Vukova. Naravno, svaki klub ima oscilacije, nekad veće, nekad manje... Imao sam želju da zajedno uradimo neke dobre stvari. A verujem da će ih biti još."

U početku, kada je stigao delovalo je da je Zagreb sumnjičav prema mladom treneru...

"Možda ste vi to osetili, ali iskreno ja nisam. Od starta je bilo apsolutno poverenje sa obe strane. Na kraju, trenutni rezultati su delom i posledica toga. Svi imamo isti interes - da igrači napreduju, da tim napreduje, a sa time će kasnije i stići rezultati Cibone, koje će moći da baštini i hrvatska reprezentativna košarka, jer nema sumnje da će neki od ovih momaka u budućnosti imati značajnu ulogu u nacionalnom timu..."

Tokom leta Vlada je bio član stručnog štaba nacionalnog tima Srbije koji je stao pred ulaskom u avion za Tokio.

"Lično, teško mi je pao neodolazak na Olimpijske igre, jer znam koliko su momci imali odricanja. Poklopilo se mnogo negativnih objektivnih okolnosti. Setite se koliko je bio povreda, čak i na samom turniru, pa pred finale... Boli me i zbog Igora (Kokoškova). Bio sam tu, često smo komunicirali i pre samog turnira. I danas pričamo. Sjajan trener i ličnost. Nažalost, rezultat nekada zna da bude veoma surov i okrutan. Ali, to je sport."

Zna da bude okrutna i naša javnost posebno prema svojim trenerima i igračima kada joj oni ne ostvare želje.

"Hajde, ako već pričamo o tome, mogu da povučem paralelu između hrvatske i naše javnosti. Svaki poraz je za kritiku i to ne može niko da ospori. U Srbiji kada dobijete odmah vas glorifikuju - najbolji ste na svetu. Ukoliko pak izgubite onda ste maltene najgori. Kao da je igra pitanje pobede ili smrti. Ovde je drugačije, smirenije."

Vlada je po našem, trenutno "najbolji na svetu". A kakav će biti posle derbija 4. kola sa Partizanom koji će biti odigran u petak (19 časova).

"A-ha-ha. Šalu na stranu. Partizan je angažovao najtrofejnijeg trenera u istoriji evropske košarke, takođe mnogo je uložio u igrački kadar. Poput Zvezde i još nekih timova ima 10-15 puta veći budžet nego mi. Eto, izneo sam podatke koje svi znaju. A teren će pokazati gde smo. Verujem da će zagrebačka publika koja voli košarku ispuniti dvoranu, jer ovi momci zaslužuju podršku."

Mladi stručnjak izbegava velika obećanja ne samo kada je u pitanju nekada veliki derbi nekadašnje Jugoslavije, nego i o krajnjim dometima Cibone ove sezone u ABA ligi.

"Na početku sam rekao: Idemo postepeno. Liga je prilično ujednačena. Ako izuzmemo nekoliko klubova, svi ostali će se žestoko boriti za plej-of. Setite se prošle sezone, samo par pobeda je delilo timove od plej-auta do plej-ofa. U Hrvatskoj se nadam i verujem da možemo do pehara, što su nam i ciljevi", završio je Jovanović.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.