BUNDESLIGA: Bajernov pohod ka istoriji, Dortmundov pogled u budućnost (foto)

Izvor: Sportske.net, 14.Avg.2015, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUNDESLIGA: Bajernov pohod ka istoriji, Dortmundov pogled u budućnost (foto)

Vikend pred nama donosi početak jednog od potcenjenijih, ali i najkvalitetnijih fudbalskih takmičenja u Evropi.

Počinje Bundesliga.

Od petka, preko subote i nedelje se igraju mečevi prvog kola, kao što je bio slučaj pred start Premijer Lige, Sportske.net vam donose svoje viđenje sezone koja je pred nama.

Spremite se, biće uzbudljivo.

Šta je opšti zaključak o nemačkom fudbalu? Da, zaključak umesto uvoda.

U konkurenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << marketinški interesantnije Premijer Lige, srpskom sentimentu prijemčive (sve jače moram priznati) Serije A i velikim triom predvođene španske Primere, nemačka Bundesliga tavori među potcenjenima.

Nije to više slučaj, Nemci čine sve da od svog fudbalskog takmičenja, u klupskom rangu, naprave silu. U tome i uspevaju.

Šta je ono što možemo da očekujemo u narednoj sezoni?

Kada je u pitanju borba za titulu, koliko god nezahvalno predviđati, Bajern je u velikoj prednosti u odnosu na rivale. Gvardiola troši poslednju godinu ugovora, biće ovo njegovo poslednje 'ura', juriš na trofeje, na sve što se može osvojiti je imperativ u Bajernu. Takođe, Bavarci u predstojećoj sezoni žele da uđu u istoriju i postanu prvi tim koji bi osvojio četiri vezane titule u prvenstvu.

"Niko to još nije postigao i biće veliki podsticaj za nas da budemo prvi koji su osvojili četiri uzastopne titule. Svi igrači intenzivno razmišljaju o tome", rekao je nemačkim medijima kapiten bavarske ekipe Filip Lam.

Stigao je Vidal, Gece ostaje, došao i Daglas Košta koji je podigao kvalitet i dao raznovrsnost. Otišao je Švajni, ali on 'već godinama nije fit'. Jednostavno, Bajern i ove godine izgleda zastrašujuće.

Kada je u pitanju Borusija Dortmund, Milioneri startuju od nule.

Jirgen Klop je završio jednu eru, nasledio ga je Tomas Tušel, koji bi trebalo da bude 'laka' tranzicija obzirom da dolazi upravo odakle je i Klop došao.

Za sada su uspeli da zadrže Rojsa, tu je i Humels. Gindogan je na izlaznim vratima, otišao je epizodista Jojić, rukovodstvo ima čvrst stav da zadrži najbolje fudbalere ekipe i nakon totalno razočaravajuće sezone pošalje poruku i vrati se na velika vrata.

U prvom kolu igraju derbi sa imenjakom iz Menhengladbaha, timom koji na klupi ima jednog od najboljih trenera u Nemačkoj, Lusijana Favra, ali koji bi ove sezone mogao da ima problema da pronađe balans između obaveza u domaćem šampionatu i onih u Ligi šampiona.

Ime koje se mora sa poštovanjem izgovarati i ove sezone jeste - Volfsburg.

Vukovi imaju impresivnu ekipu, čiji izgled i performanse umnogome zavise od Kevina De Brujna, momka koji se nalazi na pragu Mančester Sitija. Tražio ga je i Bajern, navodno, ali Belgijanac ima jak motiv da se vrati na ostrvo i lupi šamar, uslovno naravno, Čelsiju.

U trci za titulu i gornji dom tabele moraju se pomenuti i u obzir uzeti Bajer Leverkuzen, koji je juče doveo sjajnog Aranguiza, te Šalke koji se koncentriše na zadržavanje Julijana Drakslera.

Na prekretnici između sredine tabele, evropskih mesta i borbe za goli život lebde i ove godine Hamburg i Štutgart. Čini se, to veruju i nemački mediji, da bi ova sezone mogla da donese promene u ova dva tima, te da je došlo vreme da se napravi iskorak.

Filip Kostić je dao svoj puni doprinos spašavanju Švaba, ostao je i biće jedna od vedeta ekipe, giganta u nemačkim fudbalskim okvirima, koji je prošle sezone u proseku imao posetu od 50 hiljada duša, što je i glavni adut čitave Bundeslige.

Švabe sezonu otvaraju utakmicom protiv Kelna, gde će od ove godine nastupati srpski fudbaler i reprezentativac Miloš Jojić. Nakon neuspelog perioda u Dortmundu, bivši fudbaler Partizana je promenio sredinu, na pripremama pokazao veliki motiv i dokazao da će Jarčevi u njemu imati vredno pojačanje u novoj sezoni u kojoj će gledati ka gornjem delu tabele.

Hamburg smo gledali posebnom lupom zbog srpskog fudbalera, Gojka Kačara i Slobodana Rajkovića, kome je istekao ugovor i koji je otišao iz kluba. Kačar je sa ekipom, njegov status i dalje nije poznat, ali on se ne predaje. Trenira, ima oštru konkurenciju u timu i nenaklonost trenera Labadije. U prvom kolu Hamburg igra protiv Bajerna, udarac u čelo na startu mogao bi da definiše dobar deo početka nove sezone.

Dno tabele se unapred rezerviše za Darmstad, povratnika u elitni rang takmičenja nakon 33 godine. Ovaj klub je drugu godinu zaredom ostvario promociju u viši rang, optimizma im neće nedostajati. Pojačanja koja čine Konstantin Rauš, Junior Diaz i Mario Vrančić daju nadu za opstankom.

Ingolstad, kao šampion Cvajte ima reputaciju o kojoj brine ove godine, oni jedno od romantičnih iznenađenja minule sezone, zajedno sa Bornmautom u Engleskoj.

Mali bavarski grad od 130 hiljada stanovnika živi za narednu sezonu, grad u kome (legenda kaže) su osnovani Iluminati, mogao bi svoju sreću da potraži u 'višim silama'.

Gledajući suvo fudbalski, klub su pojačali Elias Kačunga iz Padeborna, Orjan Niland iz Moldea, Markus Sutner iz Austrije Beč i Romain Bregeri iz Darmštada, koji će Ralfu Hasenhutlu pojačati konkurenciju za izazove koji slede.

Sezona koja je pred nama u fokus javnosti mogla bi da stavi i nekoliko mladih igrača, novih bisera nemačke škole posebno.

Pre svega, treba obratiti pažnju na Liroja Sanea, 19-godišnjeg napadača Šalkea od koga se mnogo očekuje.

Setite se, ovaj mladić je postigao gol na Santjago Bernabeu i poslednji je u dugom nizu mladih bisera koji se poliraju i bruse u nemačkoj fudbalskoj radionici.

Sa njim i vršnjak, Julijan Veigl, mladić koji je u Dortmund stigao iz Minhena 1980. Impresionirao je tokom priprema i mogao bi da bude veliki hit. Isto se očekuje i od Džošue Kimiša, 20-godišnjeg mladića koji je Štutgart pojačao iz Bajerna i koji je nekako promakao ispod Gvardiolin radara.

Svi se nadamo, naravno, da bi sezona pred nama mogla da donese i prijatno iznenađenje i svetlost reflektora obasja na Mijata Gaćinovića. Dojučerašnji fudbaler Vojvodine je prešao u Ajntraht iz Frankfurta, koji je u zlatnom Orliću sa Novog Zelanda dobio pravi biser.

Slobodan Medojević i Ignjovski su tu da mu pomognu da se što pre navikne na novu sredinu i zablista već na početku svog novog poglavlja u karijeri.

Prvo kolo, kako rekosmo, počinje u petak, celo je u prilogu.

petak:

Bajern Minhen - Hamburg 20.30

subota:

Majnc - Ingolštad 15.30

Verder - Šalke

Augsburg - Herta

Darmštad - Hanover

Bajer - Hofenhajm

Dortmund - Menhengladbah 18.30

nedelja:

Volfsburg - Ajntraht 15.30

Štutgart - Keln 17.30

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.