Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jun.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čistaču 108 godina zatvora za seksualno zlostavljanje djece

ISTANBUL - Sud u Turskoj osudio je jednog muškarca na 108 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja najmanje osmoro sirijske dece u izbjegličkom logoru, navodi se u izvještajima turskih medija.

Kako prenosi Fena, 29-godišnji Erdal E. radio kao čistač u sanitarnim prostorijama u šatorskom logoru u Nizipu u pokrajini Gazijentep u južnoj Turskoj u blizini sirijske granice.

On je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje osmoro sirijske djece u toaletima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u logoru, u zamjenu za 1,5 do 5 turskih lira (od 0,5 do 1,78 dolara).

Njegovi advokati zatražili su oslobađajuću presudu, navodeći da je njegovo ranije priznanje policiji učinjeno pod prisilom. Sudije u sudu u Nizipu odbile su, međutim, takvu argumentaciju i kasnije su ga osudile na 108 godina zatvora. Tužioci su tražili kaznu od 289 godina zatvora.

Fena prenosi da je turski list "Birgun" naveo da je osuđeni čovjek osumnjičen da je zlostavljao 30 djece, iako je izveden na suđenje samo zbog zlostavljanja osmoro, jer se ostale porodice plaše da će biti vraćene u Siriju ako podnesu tužbe. Taj list piše da su žrtve bile u dobi između 8 i 12 godina i da su svi dječaci.

Humanitarne grupe upozorile su da su sirijska djeca koja žive kao izbjeglice krajnje izložena seksualnim zlostavljačima. Logore, koji je dom za 10.800 izbeglica, obišli su međunarodni zvaničnici i naslanja se na drugi logor za sirijske izbjeglice koji je obišla njemačka kancelarka Angela Merkel u aprilu.

Fena podsjeća da je Turska domaćin za 2,7 miliona izbjeglica koji bježe pred sukobima u susjednoj Siriji. Samo ih četvrtina živi u izbjegličkim logorima, dok ostali žive u turskim mjestima i gradovima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.