Akcija Eufora u potrazi za Mladićem

Izvor: RTS, 12.Mar.2009, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija Eufora u potrazi za Mladićem

Prilikom pretresa kuće Duška Todića, bivšeg vojnog saradnika generala Ratka Mladića, pripadnici Eufora zaplenili određeni materijal, računare i ostalu opremu.

Pripadnici Eufora završili su popodne pretres kuće Dušana Todića, nekadašnjeg saradnika generala Ratka Mladića, i oduzeli određeni materijal, računare, mobilne telefone i drugu opremu.

Portparol Eufora Pat Kalahan rekao je novinarima da Haški tribunal tražio da se pretrese Todićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kuća u banjalučkom naselju Obilićevo, kako bi se pronašle informacije koje bi mogle dovesti do Ratka Mladića.

Kalahan je naveo da su predstavnici Haškog tribunala bili prisutni i da su obavili razgovor sa Todićem i njegovom porodicom.

Akcija je trajala skoro 10 sati i prema rečima Kalahana, ukućani su u potpunosti sarađivali sa pripadnicima Eufora.

Kalahan je rekao da je cilj operacije bio sam Duško Todić, koji je bivši vojni saradnik Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine.

Portparol Eufora potvrdio je da je akcija izvedena u saradnji sa preostalim NATO snagama u BiH i pripadnicima MUP Republike Srpske.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja je rekla da u akciji nisu učestvovali pripadnici policije Republike Srpske, ali je pretresu prisustvovala patrola. Navela da je MUP o akciji bio obavešten neposredno pred njen početak i da o drugim detaljima nisu upoznati.

Dušan Todić je bivši oficir 410. obaveštajnog centra VRS, koji je pre nekoliko godina raspuštan po naredbi tadšsnjih međunarodnih snaga u BiH zbog navodnog nezakonitog sprovođenja aktivnosti prisluškivanja i praćenja.

Eufor je obrazložio da je ova akcija deo šire regionalne akcije, kako bi se otkrile finansijske ili logističke mreže lica koja pomažu haškim beguncima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.