Farmaceutske kompanije pristale platiti milijune dolara zbog epidemije ovisnosti

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Okt.2019, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farmaceutske kompanije pristale platiti milijune dolara zbog epidemije ovisnosti

NEW YORK - Četiri velike farmaceutske tvrtko postigle su dogovor u ponedjeljak s dva okruga u američkoj saveznoj državi Ohio, u zadnji čas kako bi izbjegle suđenje, te će platiti 260 miljuna dolara odštete zbog uloge u američkoj epidemiji broja ovisnika o opioidima.

Međutim, farmaceutske tvrtke AmerisourceBergen, Cardinal Health, McKesson i Teva nisu uspjele sklopiti širu nagodbu, vrijednu desetke milijardi dolara, kojom bi završili sa svim parnicama koje se protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << njih vode.

Četiri spomenute tvrtke distribuiraju oko 90 posto lijekova na recept u SAD-u te će ukupno platiti 215 milijuna dolara.

Izraelska tvrtka Teva platit će u gotovini 20 milijuna dolara, uz 25 milijuna dolara kroz lijek Suboxone koji se koristi za odvikavanje od opioida, rekao je Hunter Shkolnik odvjetnik dva okruga iz Ohioa u ovom sporu.

Prema Shkolniku će Teva, najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, isplatiti odštetu kroz 18 mjeseci.

Okruzi Cuyahoga i Summit optužili su spomenute tvrtke za ulogu u povećanju broja ovisnika o opioidima.

Oko 400 tisuća Amerikanca umrlo je od predoziranja povezanog s opioidima, između 1997. i 2017., prema vladinim podacima.

"Iako kompanije snažno opovrgavaju navode dvaju okruga, vjerujemo da je rješenje testnog suđenja važan kotačić u postizanju globalnog rješenja i pružanju smislenog olakšanja", navodi se u zajedničkom priopćenju četiri kompanije.

U petak su propali razgovori o nagodbi za cijele Sjedinjene Države, kojom bi, da je uspjela, četiri kompanije isplatile odštetu od 48 milijardi dolara.

Ukupno je u SAD-u podignuto 2600 tužbi protiv farmaceutskih kompanije zbog uloge u razvijanju ovisnosti o opioidima.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priznali da su pacijenti postali zavisnici: Farmaceutske kompanije pristale da plate milione

Izvor: B92, 22.Okt.2019

Dejton -- Četiri velike farmaceutske kompanije postigle su dogovor sa dva okruga u američkoj saveznoj državi Ohajo...Dogovor je postignut u poslednji čas kako bi izbegli suđenje, te će platiti 260 milona dolara odštete zbog uloge u američkoj epidemiji broja zavisnika o opioidima...Međutim, farmaceutske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.