RT: Rusija će smanjiti dolar i evro u trgovini energentima – zamenik premijera

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2023, 16:50

RT: Rusija će smanjiti dolar i evro u trgovini energentima – zamenik premijera

Rusija prelazi na nacionalne valute u trgovini energentima sa inostranim partnerima, rekao je potpredsednik Vlade Aleksandar Novak u subotu u intervjuu za TV kanal Rusija-1.
Prema rečima zvaničnika, većina transakcija se već obavlja u ovim valutama, uglavnom u kineskim juanima i ruskim rubljama, a u budućnosti Moskva namerava da u potpunosti napusti evro i dolar u izvozu energije. „Trendovi su se uveliko promenili u pravcu smanjenja upotrebe dolara i evra. Uzimajući u obzir trenutne probleme sa ovim valutama, u našim poslovanjima prelazimo skoro isključivo na nacionalne valute“, rekao je on, misleći na ekonomska ograničenja koja su Rusiji postavile zapadne države zbog sukoba u Ukrajini, koja su praktično onemogućila Rusiji da sprovede transakcije u evrima i dolarima. „Naši partneri u Kini već plaćaju gas u juanima, kao i delimično naftu. Plaćaju i u rubljama. Nastavićemo da unapređujemo ova međusobna poslovanja u nacionalnim valutama“, obećao je Novak. Zamenik premijera je rekao da su za zadovoljavanje velike potražnje za ruskim energentima potrebni mehanizmi poravnanja „koji u sadašnjim okolnostima mogu biti samo u nacionalnim valutama“. U ranijem intervjuu novinskoj agenciji TASS, Novak je predvideo da će udeo transakcija u nacionalnim valutama nastaviti da raste u narednim godinama. Rusija je značajno povećala upotrebu nacionalnih valuta u trgovini prošle godine, udaljavajući se od evra i dolara u transakcijama sa stranim partnerima, jer su te valute smatrane „nepouzdanim“ zbog sankcija. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.