Ministar Vulin u Moskvi sa direktorima Rosteka i Rosoboroneksporta: Kako će Rusija Srbiji isporučiti još devet helikoptera, PVO i druge sisteme?

Izvor: TangoSix.rs, 24.Avg.2022, 10:19

Ministar Vulin u Moskvi sa direktorima Rosteka i Rosoboroneksporta: Kako će Rusija Srbiji isporučiti još devet helikoptera, PVO i druge sisteme?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin se prilikom višednevne posete Moskvi sastao i sa direktorima dva konglomerata koji su saduženi za razvoj, proizvodnju, izvoz i posleprodajnu podršku svega što je Srbija naručila u poslednje vreme za svoju vojsku i policiju. Kako je saopštio MUP, Vulin je u ponedeljak imao sastanak sa Sergejem Čemezovim, direktorom Rosteka i Aleksandrom Mihejevim, direktorom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Rosoboroneksporta. Kako je Tango Six ranije javio, Ministarstvo odbrane ruske federacije i Rosoboroneksport organizovali su pre nekoliko dana svoj tradicionalni sajam naoružanja na kojem, barem medijski istaknuto, nisu prisustvovale visoke delegacije srpskog Ministarstva odbrane i MUP-a.
Kako se navodi u saopštenju, razgovaralo se o „nastavku saradnje MUP-a i Rosteka“. Citirano je jedina referenca na mogući razlog sastanka koji nije pomenut konkretno ni jednom rečju a, logično je pretpostaviti, radi se o razgovorima o rešavanju isporuka i podrške za već isporučeno, za MUP i Ministarstvo odbrane.
Sastanak predstavlja prvi kontakt na najvišem nivou od februara ove godine nekog srpskog ministra i kompanija sa kojima, više Vojska Srbije nego MUP, intenzivnije sarađuje od 2015. godine. Sastanak dolazi u trenutku kada je Aleksandar Vulin ministar u tehničkoj vladi, sa kompanijama koje (barem kada je reč o Rosoboroneksportu) imaju stalne predstavnike u Srbiji i sa kojima komunikacija nije prekinuta od početka ruske agresije na Ukrajinu činjenicom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.
Pored Kamova Rusija tek treba da isporuči najmanje sedam novih vojnih helikoptera Srbiji  / Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Pretpostavka je da je jedna od bitnijih stavki sastanka bila isporuka protivpožarnih helikoptera Ka-32, tipa letelice o kojoj je Tango Six pre neki dan napisao detaljnije predstavljanje razvoja, kapaciteta i upotrebe.
Kako je Tango Six prvi javio krajem jula, Helikopterska jedinica ovog ministarstva počela je obuku u ruskom gradu Kumertau, fabrici Kamov brenda.
Izjave Vučića i Vulina o datumu prve isporuke Kamova se vremenski preklapaju. Oba zvaničnika su javno kazala da će se to dogoditi do kraja avgusta. Ni Vučić i MUP do sada nisu objavili na koji način će se te isporuke realizovati. Vučić je konstatovao da „ne očekuje probleme sa isporukom ovih helikoptera“.
Što se tiče naručenog a neisporučenog, osim Kamova, većina je namenjena RV i PVO Vojske Srbije. Kako smo već ranije preneli najave za nastavak nabavke ruske vazduhoplovne tehnike, potvrđeno je da će se nabaviti dve baterije sistema PVO Pancir S1M, da će se kupiti još 4 desantno-jurišna helikoptera Mi-35M i tri transportna helikoptera Mi-17V5. Srbija je takođe najavila i nabavke sistema za protivelektronska dejstva Krasuha i Repelent.
Kopnena vojska imala je više sreće budući da su joj donirani tenkovi T-72B1 MS kao i izviđačko-oklopna vozila BRDM-2MS već isporučeni.
The post Ministar Vulin u Moskvi sa direktorima Rosteka i Rosoboroneksporta: Kako će Rusija Srbiji isporučiti još devet helikoptera, PVO i druge sisteme? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.