Otvorena birališta u Italiji

Izvor: N1 televizija, 04.Mar.2018, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena birališta u Italiji

Otvorena su birališta na parlamentarnim izborima u Italiji, čije je rezultate teško pretpostaviti, jer zakon zabranjuje ispitivanja javnog mnjenja u posljednje dve nedelje kampanje. Prema onima koja su objavljena pre tog roka, u vođstvu je desni blok neuništivog Silvija Berluskonija.

Analitičari su saglasni da su dva moguća postizborna scenarija ili još jedan povratak bivšeg, skandalima obeleženog premijera Silvija Berluskonija ili parlamentarna pat-pozicija u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nijedna strana neće moći da sastavi vladu.

Premda Berluskonijev blok sastavljen od nekoliko stranaka desnice ili desnog centra vodi u anketama ispred Pokreta pet zvezda (M5S), ankete ukazuju na to neće osvojiti potpunu kontrolu nad parlamentom, a interne podele u koaliciji nimalo mu ne pomažu, što budi  sumnje da je Berluskoni sposoban, ako se i domogne vlasti, da se održi na njoj.

"Pat-pozicija u parlamentu ili tesna parlamentarna većina desnog centra dva su najverovatnija scenarija", prognozira Volfango Pikoli, suvlasnik konsultatnske firme Teneo Intelligence, napominjući da poslednje ankete pokazuju da konzervativci ipak neće uspeti da ostvare sigurnu pobedu.

Imajući to u vidu, mnogi analitičari predviđaju postizborno preslaganje u kom će Berluskoni i Demokratska stranka (PD) levog centra udružiti snage po uzoru na veliku koaliciju koja vlada Nemačkom od 2013. godine.

Sadašnji predsednik vlade Paolo Đentiloni, pouzdani kadar DS-a koji uživa poštovanje celog političkog spektra, ili predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, bivši Berluskonijev glasnogovornik, spominju se kao mogući kompromisni kandidati za premijera.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.