Turisti beže iz centra Atine

Izvor: Politika, 07.Jul.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti beže iz centra Atine

Od našeg dopisnika

Atina – Atini preti „turistički bankrot”, jer je za samo nedelju dana otkazano 8.000 noćenja u dvadeset hotela u centru grada. Uplašeni od poslednjih nereda, u kojima, je, u znak neslaganja sa vladinim merama štednje, najuži centar glavnog grada Grčke bio demoliran, strane turističke agencije otkazuju aranžmane.

Hotelska asocijacija Atine uputila je apel vladi da hitno preduzme mere protiv nasilja i vandalizma, jer će, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u protivnom, grad ostati bez turista. Premijer Jorgos Papandreu je, takođe, upozorio da postoji opasnost da neredi društvo odvedu u varvarstvo i, aludirajući na dolazak vojne hunte, koja je vladala od 1967. do 1974. godine, podsetio da je ugrožavanje demokratskih institucija već jednom dovelo do rušenja demokratije.

Odmah je usledilo i zvanično objašnjenja da premijer ne misli da postoji rizik od uspostavljanja vojnog režima. Međutim, ministar pravde Militiadis Papajoanu je, takođe, na pres-konferenciji naglasio da „nasilje, ma otkuda ono dolazilo predstavlja najveću pretnju demokratiji”. Novi ministar je obećao da će svi slučaji vandalizma i više od sto napada na grčke poslanike biti detaljno ispitani i biti primenjena odgovarajuća kaznena mera.

Sa očajničkom molbom da se hitno preduzmu energični koraci i obezbedi sigurnost i red u centru Atine, ministru pravosuđa se obratio i gradonačelnik Jorgos Kaminis, koji zahteva da se zaustave i svakodnevni takozvani protesti ogorčenja, koji traju već drugi mesec i koji su Trg Sintagma pretvorili u ruglo. Tamo danima stoje šatori, plakati, gomile đubreta koje iza sebe svakodnevno ostavljaju demonstranti.

„Još jedna demonstracija, makar ona bila i mirna, dalja okupljanja i logorovanja na Sintagmi – Atina neće preživeti. To će biti smrt za turizam i trgovinu u centru grada”, rekao je gradonačelnik.

Međutim, već drugi dan, saobraćaj u centru je otežan zbog štrajka 2.000 taksista koji su u koloni prolazili ispred parlamenta, a zatim blokirali jednu od gradskih arterija.

J. Pavlović-Stamenić

objavljeno: 08.07.2011
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.