UN: Humanitarni paketi za Gazu nagomilani u Egiptu zbog zatvaranja granice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2024, 06:42

UN: Humanitarni paketi za Gazu nagomilani u Egiptu zbog zatvaranja granice

Direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova Edem Vosornu izjavila je danas da se humanitarni paketi hrane i lekova za Palestince u Gazi nagomilavaju u Egiptu zbog zatvaranja graničnog prelaza Rafa.

Vosornu je dodala da u skladištu UN nije pristigao nijedan paket pomoći dva dana, prenosi Rojters.

"Ponestaje nam reči da opišemo ono što se dešava u Gazi. Opisali smo to kao katastrofu, noćnu moru, pakao na zemlji. To je sve navedeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pa i gore", rekla je Vosornu.

Ona je izvestila Savet bezbednosti UN da je zatvaranje graničnog prelaza između Egipta i Gaze kod grada Rafa zaustavilo dostavljanje najmanje 82 tone zaliha, dok je protok pomoći kod prelaza Kerem Šalom ograničen zbog "sukoba, izazovnih logističkih uslova i kompleksnih procedura koordinacije".

Dostava pomoći u Gazu preko prelaza Rafa prestala je nakon što ga je izraelska vojska zauzela 7. maja, podseća Rojters.

Isporuke međunarodne pomoci su zaglavljene na egipatskoj strani granice, što dovodi do zabrinutosti da će zalihe hrane propasti.

Od početka konflikta u Gazi, najveći deo pomoći u enklavu je isporučen preko prelaza Rafa ili Kerem Šalom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.