Izvor: RTS, 21.Maj.2024, 06:04

Нетанјаху: Одлука МКС-а апсурдна, цео Израел на мети; Хамас: Жртва се изједначава са џелатом

Сукоб Израела и Хамаса – 228. дан. Међународни кривични суд (МКС) затражио је издавање налога за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта због наводних ратних злочина. Суд је затражио и хапшења тројице високих лидера Хамаса, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << због ратних злочина и злочина против човечности, у нападу на кибуце. Бенјамин Нетанјаху је реаговао оценивши да је таква одлука суда апсурдна, те да је цео Израел на мети. Огласио се и Хамас и поручио да се одлуком МКС-а "жртва изједначава са џелатом".
Израелски политчари осудили су захтев Међународног кривичног суда (МКС) за хапшењем Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта, и позвали пријатељске земље да распусте Међународни кривични суд - први стални међународни суд за ратне злочине, који признају 124 државе.
Хамас поручује да се одлуком МКС-а "жртва изједначава са џелатом", и охрабрује Израел да у Појасу Газе, настави рат до истребљења.
Председник САД сматра да је захтев тужиоца МКС-а за издавање налога за хапшење израелских лидера ''нечувен'', те да се не слажу с поређењем Израела и Хамаса.
Истовремено, израелска војска наставља војну акцију широм Појаса Газе. У Рафи, Џабалији и Беит Лахију, погинуло је на десетине Палестинаца.
Израелски министар одбране Галант је у разговору са америчким саветником Џејком Саливеном, најавио ширу војну акцију у Рафи.
Број убијених Палестинаца у Појасу Газе од 7. октобра порастао је на 35.562, повређено је  79.652, саопштило је Министарство здравља Газе.
Палестинци у Појасу Газе све више се суочавају са несташицом хране. Достава помоћи у Газу преко прелаза Рафа престала је након што га је израелска војска заузела 7. маја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.