Pokazni test gašenja šumskog požara novim protiv-požarnim sredstvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2020, 20:07

Pokazni test gašenja šumskog požara novim protiv-požarnim sredstvom

Na poligonu u Sremskoj Kamenici održan je pokazni test gašenja šumskog požara novim protiv-požarnim sredstvom. Reč je o domaćem patentu, a testu su prisustvovali gosti iz Grčke, koji su pokazali veliko interesovanje za ovim patentom.

Kada je pre nekoliko godina izbio požar u srpskom manastiru Hilandaru na Svetoj gori, izumitelj Mato Zubac dobio je zelju da osmisli patent koji bi sprečio širenje požara. Nakon osam godina napornog rada ova želja urodila je plodom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Na poligonu koji smo posetili, prikazano nam je njegovo delovanje.

"Poprskali smo slamu, jednu stranu i drugu nismo poprskali, poprskali smo jednu ovaj jednu balu slame celu, kao balu i tako smo je ostavili i stavili je na suvu slamu i pored toga je bala potpuno suva i kada to zapalimo onda će se videti šta će se dešavati. I obeležili smo okolo linije , znači crvene linije dokle požar sme da ide", rekao je Mato Zubac, predsednik Srpske akademije izumitelja i naučnika.

Pokaznom testu na poligonu prisustvovali su i poslovni partneri iz Grčke, koji su tom prilikom istakli da ovaj patent mogu plasirati u svojoj zemlji, gde pored zaštite kulturnih dobara, ovaj izum može poslužiti i za gašenje požara, koji toj zemlji već neko vreme predstavljaju problem.

"Grčka je već prihvatila, imamo sve, jednostavno ostalo je sad samo da uradimo neke detalje. I sad dok je vreme tih vrućina i to je sad baš u Grčkoj stanje, nego sad je malo problem što su sad svi pod vandrednim stanjem, pa ide malo sporije ali zaživeće planiramo u toku sledeće nedelje ili one tamo da to uradimo", rekao je Vladan Jeremić, preduzetnik.

Izumitelji kažu da predmet koji je premazan ovom hemikalijom može izdržati temperaturu do 1.000 stepeni, i na njega daju garanciju do 500 godina, a njihov naredni plan je da pored Grčke značaj i kvalitet ovog patenta prepoznaju i na domaćem tržištu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.