Kad bake zaplešu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2016, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad bake zaplešu

Kao dugogodišnji televizijski autor i dokumentarista, Anita Panić je u neobičnom umetničkom projektu pronašla ideju za dokumentarni film "Gospođe u najboljim godinama".

Film, koji slavi život i želju za igrom, nastao je po motivima baletskog komada "Gospođe" koreografa Aleksandra Ilića. Ovaj komad je deo međunarodnog projekta "One Night Show", koji je imao uspešnu premijeru na sceni Narodnog pozorišta.

- Pre tri godine sam na jednoj žurci upoznala Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i rekao mi je da radi na delu sa plesom i glumom, a ciljna grupa su - penzionerke. Neke od njih su na audiciju prijavila deca, unuci, ili su ih nagovorile drugarice. Nijedna od njih nije imala glumačko i scensko iskustvo. Odabrao je osam žena. Tokom napornih proba, u baletskoj sali, koje su trajale mesecima, vredno i naporno su vežbale i nijednog trenutka im nije bilo teško i fizički zahtevno da urade neku scenu. Kad sam sve to videla, rekla sam mu da ja tu vidim film - kaže Anita Panić.

Okom kamere ona je tokom tri meseca pratila ove dame.

- Fascinirala me njihova energija, šarm. Najstarija učesnica ima 82, a najmlađa 61 godinu. Mene je intrigriralo ko su te dame, zbog čega su se prijavile na audiciju za plesni teatar. Paralelno sam kamerom pratila njihove privatne živote i napravila dokumentarac koji slavi volju za životom. Mi imamo prilično tradicionalan odnos prema trećem dobu. Smatra se da kada neko završi radni vek i ima unučiće mora da sedi kod kuće, kao star čovek, čita novine. One su pokazale da to nije tako. Nijedna nije bila namrgođena, ni nervozna tokom tih proba. Njihova energija je mene povukla da radim taj film. Jedna gospođa koja sada ima 70 godina rekla mi je da je uzbuđena jer ima suknjicu od tila i staje na scenu Narodnog pozorišta, a njena ćerka je pre 20 godina zaigrala na toj istoj sceni. Neke od tih žena su samohrane majke, mnoge imaju male penzije, ali nisu klonule duhom i dalje su aktivne u životu, bave se sportom, idu na jogu, na tai či, voze rolere, planinare, pišu poeziju, učestvuju u dramskim sekcijama, bave se fotografijom. One to treće doba ne doživljavaju tragično, već kao novi život, i to je poruka ovog filma - zaključuje Anita Panić.

Anita je pre tri godine objavila monografiju o Petru Kralju.

- Petra sam poznavala i poslovno smo sarađivali. Pisala sam feljton o glumcima "Junaci tuđih sudbina" i prijatelj mi je rekao da napišem monografiju o Petru. Otišla sam kod Sonje Kralj, njegove druge supruge, koja je bila oduševljena, ali me je pitala zašto baš o njemu. Rekla sam joj da je njen muž bio dobar čovek. Knjigu sam predstavila i u dijaspori u Braunauu i Lincu, i knjige sam poklonila biblioteci u tim gradovima. Bili su presrećni i rekli su mi: "Hvala vam što ste došli. Konačno je stigla jedna ozbiljna kultura, jer nam dovode raznorazne programe koji vređaju našu inteligenciju."

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.