Veliki poraz Džonsona, poslanici protiv Bregzita bez sporazuma

Izvor: RTS, 04.Sep.2019, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki poraz Džonsona, poslanici protiv Bregzita bez sporazuma

Britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.
Britanski parlament odobrio je pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz EU bez dogovora.

Za ovaj predlog glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bio protiv.
Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma, izjasniti u sredu.
Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore, prenosi AP.
Rekao je da su izbori jedini način da se izađe iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita. 
"Ne želim izbore, ali ako poslanici budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo reši", izjavio je Džonson.
Istakao je da je parlament "na ivici da uništi bilo kakav dogovor" koji bi njegova vlada mogla da postigne sa EU o uslovima za izlazak Velike Britanije iz tog bloka. 
Upozorio je da bi glasanjem za blokadu Bregzita bez sporazuma Brisel dobio prednost u pregovorima i da bi to donelo više neizvesnosti, odlaganja i zabune, prenosi AP. 
Iz vladajuće Konzervativne partije izbačen je 21 poslanik koji je glasao za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, javlja Bi-Bi-Si.
Među njima su i bivši ministar finansija Filip Hamond i unuk Vinstona Čerčila, bivšeg premijera Velike Britanije, Nikolas Soums.
Džonson je izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džonson pretrpeo veliki poraz, poslanici glasali protiv izlaska bez sporazuma

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2019

Britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je sinoć veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije...Britanski parlament odobrio je pokretanje postupka za usvajanje zakona...

Nastavak na Radio 021...

Poražavajući UDARCI za Džonsona: Ima vlast, ali je izgubio KONTROLU

Izvor: Blic, 04.Sep.2019

Boris Džonson je i dalje na vlasti, ali više nema kontrolu, konstatuje "Politiko" nakon što je britanski premijer pretrpeo veliki poraz u parlamentu, pošto su poslanici izglasali pokretanje procedure za zabranu Bregzita bez dogovora.

Nastavak na Blic...

EU spremna za najgori scenario - Bregzit bez sporazuma

Izvor: VOA, 04.Sep.2019

Evropska komisija je u srijedu odobrila korištenje sredstava iz fondova solidarnosti i saniranja prirodnih katastrofa da bi se ublažile posljedice mogućeg odlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez postignutog sporazuma o tome. Iako u  Briselu sa pažnjom isčekuju razriješenje aktuelne drame...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.