RT: Blinken i Borelj su „kukavički“ izbegli razgovore sa Rusijom – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2023, 00:06

RT: Blinken i Borelj su „kukavički“ izbegli razgovore sa Rusijom – Lavrov

 
Visoke diplomate SAD i EU koje su rano napustile samit Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) jednostavno su se previše plašile da se uključe u iskren i sadržajan dijalog sa Rusijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Govoreći na konferenciji za novinare u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, posle Ministarskog saveta OEBS-a, Lavrov je optužio državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je posetio samit, ali je otišao pre njegovog dolaska, za „bekstvo”. On je takođe sugerisao da neke lokalne novine pokušavaju da bace senku na Rusiju objavljivanjem fotografije učesnika samita na kojima je ruski ministar spoljnih poslova upadljivo odsutan, u očiglednom pokušaju da ubede javnost da je Moskva izolovana zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, Lavrov je objasnio da je slika napravljena pre zvaničnog otvaranja samita, ističući da su na fotografijama koje su objavljene sledećeg dana sve zemlje učesnice, uključujući i Rusiju, na svojim mestima. Ministar je dalje istakao da na sastanku nisu bili ni ukrajinski ministar spoljnih poslova, ni njegove kolege iz Poljske i baltičkih država: „Verujem da su otišli i Blinken i Borelj. Oni bi mogli reći da ističu svoju nameru da izoluju Rusiju, ali mislim da se samo plaše, plaše se iskrenog razgovora sa činjenicama pri ruci“. Lavrov je nastavio da sugeriše da njegove kolege pokušavaju da izbegnu razgovor o zapadnim „smicalicama“ koje imaju za cilj da uskrate ruskim diplomatama pristup raznim međunarodnim događajima, uključujući sastanke UN i Uneska. Samit OEBS-a bojkotovale su Estonija, Letonija i Litvanija, navodeći u zajedničkoj izjavi da Lavrovljevo prisustvo „rizikuje da legitimiše agresora Rusiju kao zakonitog člana naše zajednice slobodnih nacija“. Ubrzo se pridružila i Poljska, a ministar spoljnih poslova izjavio je da Varšava ne može da zanemari činjenicu da će Lavrov „biti prisutan za stolom organizacije koja treba da gradi mir i bezbednost u Evropi“. Ipak, Lavrov je imao nekoliko sastanaka na visokom nivou na marginama samita. On je takođe uputio obraćanje OEBS-u, upozoravajući da je organizacija u „žalosnom stanju” i „na ivici provalije” zbog „kratkovidih” izbora zapadnih država.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Mir u Ukrajini: „za tango je potrebno dvoje“ – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2023

 . Kijev i njegovi zapadni partneri ne pokazuju interes za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Diplomata je tvrdio da je u diplomatiji „za tango potrebno dvoje“, ali je optužio Ukrajinu i Zapad za „solo brejkdens“. Govoreći na...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.