Barnije: Predlozi Velike Britanije predstavljaju napredak

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2019, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barnije: Predlozi Velike Britanije predstavljaju napredak

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da predlozi britanskog premijera Borisa Džonsona za sporazum o Bregzitu predstavljaju napredak koji konačno otvara vrata pregovorima uoči samita lidera EU za dve nedelje.

"Nastavićemo da radimo, da radimo na postizanju sporazuma. Bregzit bez sporazuma nikad neće biti izbor EU, nikad", rekao je Barnije.

Barnije je međutim rekao i da jaz >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << između Velike Britanije i EU ostaje velik i da, "iskreno govoreći, još puno posla treba da bude urađeno" za ispunjenje tri ključna uslova EU.

Pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske, ostaje ključna prepreka za sporazum dve strane. EU insistira da ta granica ostane otvorena, da sporazum ne otežava neometanu ekonomsku saradnju dve Irske i da poštuje pravila unutrašnjeg tržišta EU.

U predlozima za dogovor o Bregzitu koje je Velika Britanija danas predala Evropskoj uniji, fokus je na zadržavanju otvorene granice između dve Irske, a London predlaže da se to obezbedi tako što će Severna Irska ostati blisko povezana sa pravilima EU za trgovinu dobrima, moguće za duži period.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker večeras je pozdravio "odlučnost" Džonsona da nastavi pregovore s EU i najavio da će u narednim danima uslediti pregovori o novom predlogu britanskog premijera za sporazum o Bregzitu.

Da bi bilo sporazuma o razlazu pre 31. oktobra, kada Velika Britanija treba da napusti EU, obe strane navode da je dogovor potrebno postići pre okončanja samita EU, zakazanog za 17. i 18. oktobar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Predstavnik EP za Bregzit: Džonsonovi predlozi ne daju dovoljne garancije Irskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2019

Predstavnik Evropskog parlamenta (EP) u pregovorima o Bregzitu Gi Verhofštat izjavio je da novi predlozi britanske vlade za sporazum o razlazu s EU ne daju Irskoj dovoljne garancije...EP mora da usvoji bilo koji sporazum o Bregzitu, a poslanici koji su članovi Grupe za upravljanje Bregzitom večeras...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.