Sud pravde EU: Er Bi-En-Bi nije agencija za nekretnine

Izvor: B92, 19.Dec.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud pravde EU: Er Bi-En-Bi nije agencija za nekretnine

Luksemburg -- Američka platforma Er Bi-En-Bi (Airbnb) je dobila bitku za izuzeće od strogih evropskih imovinskih propisa.

Najviši sud u EU doneo je presudu po kojoj je to ipak samo interne-platforma, a ne agencija za nekretnine.

Slučaj je došao pred Sud pravde Evropske unije nakon tužbe francuske turističke asocijacije AHTOP.

Ova tužba ponovo osvetljava težak izazov borbe sa novim internet-službama, koje pružaju iste usluge kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tradicionalna preduzeća, ali ne podležu istim pravilima.

Za Er Bi-En-Bi je ovaj slučaj značajan, jer je Međunarodni olimpijski komitet odlučio da ovu kompaniju promoviše tokom Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Sud je, u osnovi, prihvatio argumente kompanije da je to internet-platforma, a ne agencija za nekretnine.

Sud je okrivio Francusku, jer nije obavestila Evropsku komisiju o tome da Er Bi-En-Bi mora da poseduje profesionalnu licencu agenta za nekretnine, kako bi korisnici mogli da budu smešteni u Parizu putem ove platforme.

"Želimo sa svima da budemo dobri partneri. Već smo sarađivali sa različitim vladama kako bismo pomogli domaćinima da iznajme svoje domove, poštuju pravila i plaćaju porez", navedeno je u izjavi kompanije Er Bi-En-Bi.

Er Bi-En-Bi se poslednjih nekoliko godina obračunavao s hotelijerima i vlastima od Njujorka, do Amsterdama, Berlina i Pariza.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AiR BnB dobio još jednu bitku na sudu, agencije za nekretnine u problemima

Izvor: Kamatica.com, 19.Dec.2019

Američka platforma Er Bi-En-Bi (Airbnb) je dobila bitku za izuzeće od strogih evropskih imovinskih propisa..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.