Srpska anatomija iz pera španskog pisca

Izvor: RTS, 18.Jan.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska anatomija iz pera španskog pisca

Španski pisac, prevodilac, pravnik i politikolog Migel Rodriges Andreu u borskoj Narodnoj biblioteci predstavio je svoju knjigu "Srpska anatomija".
Migel Rodriges Andreu od 2006. godine boravi u Srbiji, piše, istražuje, beleži... Sve što je smatrao značajnim pretočio je u knjigu.
"U Španiji to je bila prva knjiga koja je fokusirana na Srbe i o Srbiji", rekao je španski pisac. "Reakcije su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bile pozitivne. Srpska dijaspora u Španiji bila je oduševljena, a i u isto vreme ovde je bila lepo primljena. To je knjiga koja je pisana sa velikom empatijom. Ja ipak živim ovde više od deset godina i na ovaj način pokušavam da obuhvatam na najbolji način društvo sa puno razumevanja, naravno ima i kritike." U svojoj knjizi španski pisac analizira bitne momente društveno-političke istorije Srbije i srpskog mentaliteta.
Najveća vrednost knjige  je to što ne daje crno-belu sliku naroda i države, smatra bibliotekarka Violeta Stojmenović, "već je predstavlja onako kako to i jeste svaka država i svaki narod sa raznih aspekata i kao jedan složen entitet koji ne može da se okarakteriše ni kao samo dobar ni kao samo loš."
Život u Srbiji je izazovan, melanholičan, miran, kaže španski pisac, ali ponekad - kao odjednom i bez razloga - mnogo uzbudljiv.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.