Dolazak Fijata znak velikog poverenja

Izvor: Blic, 28.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolazak Fijata znak velikog poverenja

Ugovor o strateškoj saradnji između Fijata i Vlade Srbije predstavlja snažan signal poverenja prema Srbiji koja treba da zauzme „jedno od vodećih mesta u regionu, ali i u širem evropskom kontekstu", rekao je šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

„Potpisivanje ugovora između Fijata i Vlade Srbije je događaj od velikog značaja. To je ključni trenutak dugog puta, čiji početak se nalazi još u pedesetim godinama prošlog veka, kada je započeta prva saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fijata i Zastave", rekao je Fratini pred posetu Beogradu, gde će, u ponedeljak, prisustvovati potpisivanju tog sporazuma.

Šef italijanske diplomatije je podsetio na činjenicu da je 2005. godine rešen spor između Zastave i Fijata, što je otvorilo prostor za početak nove privredne i industrijske saradnje: „U ponedeljak ćemo proslaviti građenje i stvaranje strateškog partnerstva, koje stavlja Srbiju u centar proizvodnje industrijske mreže Fijata", primetio je Fratini. „Radi se o snažnom signalu poverenja italijanske industrije prema zemlji koja doživljava duboke promene da bi zauzela mesto, u prvom planu, koje joj pripada u balkanskom regionu , ali i u širem evropskom kontekstu", ocenio je italijanski ministar.

Prema njegovim rečima, potpisivanje ugovora između Vlade Srbije i Fijata svakako će ojačati ekonomsku saradnju između Italije i Srbije, a istovremeno će doprineti ubrzavanju evropskih integracija Srbije.

„Sigurno je da će velika investicija Fijata proizvesti domino efekat na firme koje rade u automobilskom sektrou, ali i na kooperante", rekao je Fratini i dodao da nije slučajno što će u ponedeljak biti potpisan i memorandum o saradnji sa Ivekom i Manjeti Marelijem. „Radi se o najvećim investicijama u Srbiji u poslednjih deset godina.

Kad je reč o odnosima između EU i Srbije, Fratini smatra da su oni „u suštini, odlični". „U Briselu su svesni činjenice da je Beograd napravio veliki proges u poslednjih nekoliko godina i da je spreman da se suoči sa ubrzanim približavanjem evropskom cilju", uveren je Fratini. On takođe smatra da prepreka saradnje sa haškim Tribunalom „na neki način mora da bude prevaziđena".

„Srbija je mnogo učinila po pitanju izručivanja Hagu. Preostala su još samo dva begunca. Potrebno je naći kompromis", rekao je Fratini.

Vlada danas o Fijatu

Vlada Srbije treba danas, na vanrednoj sednicu, da usvoji dokumenta neophodna za potpisivanje ugovora o ulaganjima italijanskog FIAT-a u kragujevačku „Zastavu". Potpisivanje ugovora zakazano je za sutra. Kako je Tanjugu rečeno u srpskoj vladi, razlog za održavanje vanredne sednice u nedelju, iako se inače održava svakog četvrtka, jeste taj što je predviđeno da se 29. septembra potpiše ugovor ne samo za strateško partnerstvo FIAT-a i države Srbije u kragujevačkoj „Zastavi", već i dokumenta o ulaganjima italijanskog „Iveka" (kompanija u sastavu FIAT-a) u fabriku „Zastava kamioni".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Novi početak "Fijata“ i "Zastave“

Izvor: Glas javnosti, 28.Sep.2008

RIM - Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini ocenio je juče da ugovor o strateškoj saradnji između „Fijata“ i Vlade Srbije predstavlja snažan signal poverenja prema Srbiji, koja treba da zauzme „jedno od vodećih mesta u regionu, ali i u širem evropskom kontekstu“...- Potpisivanje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.