Nastavljena proizvodnja u Fijatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2016, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena proizvodnja u Fijatu

Kompanija Fijat Krajsler automobili danas je zvanično, nakon završetka kolektivnog letnjeg odmora, otpočela proizvodnju 500 L u dve smene. U sindikatu fabrike u Kragujevcu javila se nova nada nakon izjave ministra privrede Gorana Kneževića o uklanjanju poslednje barijere za izvoz fijatovih automobila u Evroazijsku zonu.

Ipak, radnike u kragujevačkoj fabrici više bi obradovala vest o dobijanju novog modela što bi garantovalo i duži opstanak Fijatove kompanije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Nakon ukidanja noćne smene i odlaska oko 1.500 radnika iz Fijata i kooperantskih firmi proizvodnja u kragujevačkoj fabrici vratila se na plan osnovnog ugovora od oko 450 jedinica 500 L dnevno. Ipak, povećala se i nada među radnicima da će se automobili proizvedeni u Kragujevcu konačno pojaviti na dugo očekivanom evroazijskom tržištu.

"Ova nova iskra koja se javila oko otvaranja novog tržišta daje nadu i nama kao sindikatu, ali i samim radnicima, da ćemo konačno probati taj plasman na severno azijsko tržište i ja se sam jednostavno nadam da ćemo konačno da krenemo sa tom proizvodnjom. Međutim, realna priča jeste i ta da u kompaniji Fijat u Kragujevcu bez novog modela sigurno nema ni nekog velikog plasmana", kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu.

Na osnovu podataka Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu četvrti grad u Srbiji ima oko 6.000 industrijskih radnika što je mali broj na više od 200.000 stanovnika, pa rešenje ovog problema sindikati vide samo u većem uključivanju države.

"Mislim da to može jedino da reši država u samom odnosu sa Fijatom i to jednim iskrenim pristupom prema samoj fabrici u koju je naša država uložila mnogo novca. Naravno da radnici poslednji gube nadu i oni imaju prava da se nadaju da će fabrika da ostane i opstane i mi svi želimo da se to dogodi ali sva iskustva i procesi nam govore da moramo i da imamo izvesnu zebnju", veli Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu.

Fabrika je prema osnovnom ugovoru projektovana za proizvodnju 200.000 automobila godišnje a prvobitna spomenuta količina od oko 10.000 jedinica za bescarinski izvoz u kompaniji u Kragujevcu proizvede se za mesec dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Fijat nastavio proizvodnju modela 500L, radi se u dve smene

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016

Kompanija Fijat Krajsler automobili (FCA) nastavila je jutros proizvodnju modela 500L, a zaposleni će raditi u dve smene...Predsednik Sindikata FCA Zoran Marković rekao je FoNetu da je, posle tronedeljnog godišnjeg odmora i dvodnevnih tehničkih priprema proizvodnih celina, jutros počela redovna...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.