Izvor: RTS, 07.Avg.2021, 00:38

Kraj jedne ere – Odlazak kakav Mesi nije zaslužio, fudbal i Barsa kakve nećemo moći da prepoznamo

Ono čega su se mnogi ljubitelji fudbala, a pogotovo Barselone, najviše plašili, desilo se mnogo ranije i ružnije nego što je trebalo. Lionel Mesi - dete, heroj i ikona kluba, isti napušta nakon 21 godine, pošto je drama oko novog ugovora i registracije najboljeg fudbalera na svetu dobila svoju poslednju epizodu.
U danu kada je najavljivano da će Lionel Mesi potpisati novi, petogodišnji ugovor sa svojim voljenim dečačkim klubom, navijači Barselone >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobili su sve samo ne dobre vesti.

Umesto novog ugovora, katalonski klub na društvenim mrežama i sajtu objavio je oproštajnu poruku od svog kapitena i tako za 180 stepeni okrenuo planetu Zemlju.
Društvene mreže su se "usijale" od broja komentara, objava, smešnih fora, ali i neslanih šala na račun odlaska najboljeg fudbalera svih vremena iz Barselone i njegove fudbalske budućnosti.
Ono što je veoma tužno u celoj ovoj situaciji, jeste što će jedna fudbalska ikona i legenda kluba, iz njega otići na najgori mogući način.
Kada je sam hteo da ode prošle godine, uprava mu to nije dozvolila. Sada, kada želi da ostane, to nije izvodljivo... 
Ko je kriv i ko treba da odgovaraNeki, poput autora ovog teksta, čekali su konferenciju predsednika Đoana Laporte, nadajući se da nije sve gotovo i izgubljeno i da će stari lisac izvući neki trik iz dobro poznatog rukava.
Ipak, poslednji tračak nade ugasio se i preminuo je sa tom konferencijom, koja je umesto obrta u celoj ovoj zavrzlami, bila pravdanje sadašnje uprave, kao i tešenje i pripremanje navijača za eru bez Lionela Mesija u Barseloni.
Iako je uspeo da se dogovori sa Mesijem oko uslova novog ugovora, da ga nagovori na drastično manju platu, pa čak i to da novac bude odloženo isplaćen, Đoan Laporta je morao da uradi mnogo, mnogo više.
Ali, doći ćemo i do njega. Pre toga, ne sme se zaboraviti da je glavni krivac za sve niko drugi do prethodni predsednik Đozep Marija Bartomeu.

Da fudbalski zakoni važe van terena, Bartomeu ne bi smeo da kao slobodan građanin šeta ulicama bilo kojeg grada.
Bivši direktor Barselone je i bio u pritvoru u martu ove godine, zbog "Barsagejt" skandala i trošenja klupskog novca u privatne kampanje koje su služile da napadaju i blate sadašnje i bivše fudbalere i članove uprave.
Bartomeu je nakon jedne noći provedene u pritvoru, pušten da se brani sa slobode, ali je nakon odlaska Lea Mesija iz Barselone, najmanje morao biti uhapšen iz moralnih, ako već ne iz pravnih razloga.
Naime, nova uprava Barselone nije uspela da sredi finansijski fijasko koji je ostavio Bartomeu pre smene.
Pored duga koji iznosi više od milijardu evra, klub je imao ogromne prepreke u vidu zaostalih i prevelikih plata pojedinih igrača, ali i nadolazećih finansijskih obaveza koje se tiču katastrofalnog poslovanja prethodnog predsednika.
Glavni razlog zbog kojeg Mesi nije potpisao novi ugovor jeste to što Barselona ne bi mogla da ga registruje, pošto je probila limit sa platama igrača, a time ne bi podlegala finanijskom fer-plej pravilu La Lige, čiji je vlasnik Havijer Tebas.
Tebas, javno opredeljeni navijač Real Madrida, rekao je da menjanja pravila ili izlaženje Barseloni u susret neće biti.
Barselona je do katastrofalne finansijske situacije došla između ostalog zahvaljujući nestvarno lošom transfer-politikom Bartomeua (Kutinjo, Dembele, Malkom, Umtiti, Lengle, Pjanić, Vidal...).
Bilo je tu transfera vrednih oko 150 miliona evra, za igrače koji su se potom ili nalazili na klupi i van protokola, ili poslati na pozajmicu u druge klubove.
Tako je Barselona sada u situaciji da zdravog i pravog Felipea Kutinja ne sme ni da pošalje na teren, jer bi je uskoro čekala nova klauzula i novih 10-20 miliona evra koje nemaju, a koje bi morali da plate Liverpulu.
Isti taj Kutinjo plaćen je do sada ukupno 150 miliona evra, samo da bi ukucao poslednja dva eksera u kovčeg u utakmici osmine finala Lige šampiona pre dve sezone, kada je Barselona doživela najveću sramotu u istoriji kluba, izgubivši od Bajerna sa 8:2. 
Tu je i slučaj Dembele, koji je pre par godina kupljen za 135 miliona evra i sada čeka produžetak ugovora, a i to malo što je na terenu (kada nije povređen), bolje da nije.
Umtiti, Pjanić, Lengle i još poneki igrači, imaju jedne od najvećih ugovora u Evropi, klub želi da ih se otarasi, ali nema kome da ih proda.
Tu dolazimo do zakasnelih reakcija i grešaka nove uprave.
Laportin jedini i glavni adut za povratak na mesto prvog čoveka Barselone bio je Lionel Mesi i njegov ostanak u "Blaugrani".
Čovek pod čijim je prvim mandatom na mestu predsednika, klub osvojio sve što se dalo osvojiti i bio strah i trepet na svetskoj fudbalskoj sceni, morao je da ima bolje opcije i plan kako da izvuče klub iz blata u kojem se nalazi.
Laporta je na pomenutoj konferenciji više vremena pričao o lošim potezima stare uprave, nego o tome šta je on trebalo da uradi i šta njega čeka u budućnosti.
Iako je potpuno ispravnog mišljenja i tvrdnji o skandalozno lošim potezima Bartomeua, Laporta mora znati i shvatiti da i on snosi odgovornost.

Kako je finansijski fer-plej La Lige i pravilo o limitu plata jedne ekipe ključ u tome što Mesi ne može biti registrovan (kao ni nova pojačanja Depaj, Aguero, Emerson, Garsija), Laporta je morao ranije da se oslobodi igrača koji crpe Barselonina sredstva.
Već nekoliko nedelja nije uspeo da reši status Samjuela Umtitija i Miralema Pjanića, koji su među najplaćenijim igračima u klubu, a kojih na terenu gotovo da nema.
Njih dvojica su samo novi u nizu igrača koji su više nego zadovoljni situacijom da, iako ne igraju, primaju više desetina miliona evra godišnje, žive u prelepom gradu i vode se kao članovi jednog od najvećih klubova na svetu.
Barselona je pokušala da sporazumno raskine ugovore sa igračima, proda ih ili pošalje na pozajmice, ali nijedan klub ili nije bio zainteresovan za njihove usluge – ili ne može da izdvoji toliki novac za njihove astronomske plate. 
Laporta se pomalo i hvalio kako je on uspeo da se dogovori sa Mesijem i njegovim ocem oko novog ugovora, što prošloj upravi nije pošlo za rukom. Novi predsednik Barse rekao je kako je Argentinac bio odlučan da ostane, pa je tako prihvatio i 50 odsto manju platu, kao i to da bi mu ista bila odloženo isplaćena.
Ipak, dogovori i priča su jedno, a stvarnost drugo – on nam kaže da Mesi neće više igrati za Barselonu i da je jedino obećanje i izborni plan Laporte pao u vodu. 
Takođe, glavni argument, kojim se vodio, jeste situacija oko pomoći La Lige i toga kako bi u slučaju prihvatanja finansijske pomoći, Barselona zacementirala sebe u katastrofalnu situaciju narednih 40 do 50 godina. 
Laporta, iako je u mnogo čemu imao pravo, pa čak i u rečenici koju je izgovorio, a koju nikako nije smeo da upotrebi (nijedan fudbaler nije veći od ovog kluba), zaboravio je da objasni širu sliku oko budućnosti finansija svog kluba.
Naime, La Liga je pronašla sponzora, tj. firmu koja bi klubovima, pa i Barseloni, između ostalog, plaćala TV prava narednih 40 godina. Tako bi Barselona dobila određena sredstva, koja bi joj svakako pomogla da reši finansijske probleme ili bar jedan deo.
Barsina uprava smatrala je da bi ta pomoć bila samo prividno dobra, ali da ne bi rešila njene probleme, već da bi oni mogli u narednim godinama da pronađu i zarade i do deset puta više novca. 
Ono što se nezvanično nagoveštalo, juče je postalo i jasno i zvanično, a to je da katalonski klub nije odustao od, sada već čuvene i kivne Superlige, koja je navodno jedini spas za katalonskog velikana. 
Tako se može zaključiti da je ovaj klub izabrao Superligu, ispred svoje legende...
Šta dalje čeka Mesija i Barselonu Gotovo izvesno je da će omaleni Argentinac nastaviti karijeru u Parizu, to prenose brojni svetski i evropski mediji.

Iz trke je otpao Siti, koji je svoju desetku dao Džeku Grilišu, a Aston Vili 100 miliona evra. Gvardiola je i sam rekao da "građani" nisu očekivali ovakav rasplet situacije Mesija sa Barselonom, te da nisu u trci za njegov potpis.
Čelsi, Juventus, Junajted, Inter i ostali evropski giganti, jednostavno nemaju prevelike šanse da privuku Mesija.
Iako bi povratak u Argentinu i njegov prvi klub u životu – Njuels, bio možda jedini prihvatljiv i ispravan potez, Mesi će gotovo izvesno odabrati da verovatno poslednje godine vrhunskog fudbala odigra u Evropi, sa svojim drugarima koji igraju za PSŽ.
Navodno je Nejmar već kontaktirao svog bivšeg saigrača i pripremio teren za Mesijev dolazak. 
U PSŽ-u su i Mesijevi sunarodnici i dobri prijatelji Di Marija i Paredes, a poznato je i da vlasnici kluba iz prestonice Francuske imaju finansijski neograničena sredstva.
PSŽ će tako odraditi jedan od najboljih prelaznih rokova u istoriji fudbala, jer će bez obeštećenja dovesti Mesija, Ramosa, Vajnalduma i Donarumu, te napraviti možda i najbolji trio u istoriji fudbala – Nejmar, Mesi, Mbape. 
Što se tiče Barselone, nju tek čekaju teške odluke i još teži period.  
Aguero i Depaj došli su u Barselonu pretežno da bi igrali sa najboljim na svetu, pa sada žele da napuste klub i pre nego što budu registrovani.
Poznato je da je nekada moralo da dođe do ovoga, do ere Barselone bez Mesija. Ipak, daleko od toga da je to moralo na ovakav način i da je Barsa bila spremna na ovakav rasplet.
Naravno da "Blaugrana" ima kvalitetne fudbalere koji mogu da održe klub na najvišem nivou u periodu tranzicije, ali atmosfera u klubu, ako je uopšte i bila pozitivna, sada više nije.
Brojni saigrači u neverici se opraštaju od svog kapitena, saborca i uzora i sumnjaju u to da klub može da se izbori sa svim što ga je snašlo.
Jedina nada Barselone jeste da će pojedinci, koji su bili u senci najboljeg fudbalera, sada preuzeti ulogu lidera na pravi način i delimično pokušati da ispune tu prazninu.
Katalonski klub doživeo je tektonske promene od kojih će se veoma teško oporaviti. 
Njegovi slogani "više od kluba" i "mi bojimo fudbal" polako, ali sigurno gube na smislu i snazi. 
Barselona iz dana u dan gubi korak u trci sa ostalim gigantima na vrhu evropskog i svetskog fudbala, gubi svoj identitet, značaj, status i brend...
A što se tiče onog bojenja, sebe je ovakvim rastankom sa ikonom kluba obojila u sivo... 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.