Kaznio Tadića zbog šampanjca na stadionu, 13 godina studirao, prosek 6,73... Šta sve znamo o BUDUĆEM ZAŠTITNIKU GRAĐANA

Izvor: Blic, 15.Jul.2017, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaznio Tadića zbog šampanjca na stadionu, 13 godina studirao, prosek 6,73... Šta sve znamo o BUDUĆEM ZAŠTITNIKU GRAĐANA

Budući zaštitnik građana Zoran Pašalić javnosti je poznat po istorijskoj presudi protiv troje visokih državnih funkcionera jer su pili šampanjac na fudbalskom stadionu, a protivnici njegovog izbora kao argument ističu njegovo trinaestogodišnje studiranje i nizak prosek na fakultetu.

Gotovo je izvesno da će sadašnji predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić biti izabran za novog ombudmsana.

Njega je skupštinski Odbor za ustavna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zakonodavstvo i zvanično izabrao za kandidata za zaštitnika građana i on bi na tu funkciju trebalo da bude biran po hitnom postupku, najkasnije do 7. avgusta, kada ističe zakonski rok.

Njega su, inače, za ovu funkciju kandidovale stranke vladajuće koalicije SNS, SPS i PS, zbog čega je od starta važio za favorita.

Posao sudije za prekršaje inače nije naročito zanimljiv široj javnosti, ali je Pašalić 2009. godine ipak dospeo u žižu interesovanja. On je, naime, sudio tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ministarki omladine i sporta Snežani Samardžić Marković i predsedniku Skupštine grada Beograda Aleksandru Antiću zbog kršenja zakonske zabrane konzumiranje alkohola na sportskim stadionima.

Oni su tada, slaveći pobedu protiv Rumunije kojom se srpska fudbalska reprezentacija kvalifikovala za Svetsko prvenstvo, nazdravljali šampanjcem, a tadašnji predsednik Tadić rekao je da nije znao da je konzumiranje alkohola na stadionima zabranjeno.

Ipak, oni se nisu pozvali na imunitet i pred sudom su priznali krivicu, a Pašalić ih je kaznio sa 40.000 dinara.

Njegovi predlagači ovaj momenat nisu izneli pred članovima Odbora, ali su u obrazloženju naveli da poseduje više od 10 godina radnog iskustva na pravnim poslovima koji od značaja za funkciju za koju se kandiduje, da ima visoke moralne i stručne kvalitete, kao i zapaženo višegodišnje iskustvo u oblasti zaštite prava građana.

Ipak, predstavnici koalicije SNS-SPS-PS nisu pomenuli neke delove iz njegove biografije, koji se lako mogu naći na sajtu Visokog saveta sudstva. Naime, Pašalić je studirao pravo u Beogradu čak 13 godina, a prosečna ocena iznosila je svega 6,73.

Sa predlagačima možemo da se složimo kada je reč o poslovnom iskustvu. Počeo je da radi 1991. godine u jednoj advokatskoj kancelriji, a bio je angažovan i kao savetnik u malim i inostranim preduzećima.

Posao sudije za prekršaje obavlja od 2003. godine. Radio je kao sudija Gradskog sudije za prekršaje, zatim starešina Gradskog sudije, a trenutno je na poziciji Predsednika Prekršajnog apelacionog suda.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.