Patrijarh Kiril za oštrije kazne ali i pravo na slobodu govora

Izvor: Blic, 06.Jan.2013, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril za oštrije kazne ali i pravo na slobodu govora

Ruski patrijarh Kiril pozvao je danas Kremlj da bude umeren u kreiranju novog zakona o oštrijem kažnjavanju dela kojima se vređa religija.

Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija predložila je zakon kojim su predviđene zatvorske kazne za nanošenje uvrede vernicima, posle prošlogodišnjeg protesta pank benda "Pusi rajot" protiv predsednika Vladimira Putina u Crkvi Hrista spasitelja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Moskvi.

Dve članice benda sada su u zatvoru zbog protesta koji je patrijarh Kiril opisao kao deo koordinisanih napada s ciljem da se spreči obnova uticaja Ruske pravoslavne crkve u postsojvetskom društvu.

Ruski patrijarh je u intervjuu agenciji Interfaks, uoči pravoslavnog Božića, rekao da kazne za dela protiv religije treba da budu oštrije, ali da ne treba ograničiti slobodu govora ili izražavanja.

"Kazna od nekoliko stotina rubalja /oko 10 dolara/ za bogohulne napise na crkvi, džamiji ili sinagogi ne uvažava značaj zaštite osećanja vernika. Svaki regulatorni akt u vezi sa zaštitom verskih simbola i osećanja vernika treba detaljno razraditi kako on ne bi bio iskorišćen za improvizovano ograničavanje slobode govora ili kreativnog izražavanja", rekao je patrijarh Kiril. On nije precizirao šta bi bile prihvatljive kazne.

Predlogom zakona predviđena je kazna do tri godine zatvora za vređanje verskih osećanja i do pet godina za nanošenje štete verskim obektima ili svetim knjigama.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi se ovakvim zakonom zamaglila linija između crkve i države u Rusiji, koja je po ustavu sekularna.

Politički analitičari smatraju da je Kremlj ublažio početnu inicijativu kako bi budućim zakonom postigao etničku i versku ravnotežu između hrišćanske većine i muslimanske manjine u Rusiji, što je preduslov za političku stabilnost zemlje, prenio je Rojters.

Mnogi su bili uvređeni protestom grupe "Pusi rajot", a ankete pokazuju da većina Rusa smatra da su dvogodišnje zatvorske kazne za dve žene poštene.

Povezane vesti: Partijarh Kiril pozvao u Jerusalimu na međuversku saradnju Monti u dvodnevnoj poseti Rusiji Patrijarh Kiril čestitao Nikoliću Dačić razgovarao sa Šojguom i patrijarhom Kirilom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski patrijarh za blaže kazne

Izvor: Mondo, 06.Jan.2013

Ruski patrijarh Kiril pozvao je danas Kremlj da bude umeren u kreiranju novog zakona o oštrijem kažnjavanju dela kojima se vređa religija...Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija predložila je zakon kojim su predviđene zatvorske kazne za nanošenje uvrede vernicima, poslije prošlogodišnjeg protesta...

Nastavak na Mondo...

Patrijarh Kiril: Usvajajte rusku djecu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jan.2013, 10:32

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril pozvao jeu ponoćnoj božićnoj propovijedi ruske vjernike da usvajaju djecu, nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske djece. Vrlo je važno da naš narod usvaja siročad u svoje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.