Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin u Beogradu

Vladimir Putin je najpopularniji strani lider u Srbiji, zbog principijelnog stava Rusije o odbrani suvereniteta države Srbije.
Proglašen je za počasnog građanina više mesta i gradova u Srbiji među kojima su Sombor, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Svilajnac, Požarevac, Apatin, Sombor, Vrbas, Kosovska Mitrovica. Vladimir Putin je prvu zvaničnu posetu Srbiji i Beogradu imao 2007. godine, kada je obišao više kulturnih i značajnih znamenja.

Pri poseti hramu Svetog Save patrijarh Irinej mu je po predlogu Srpske pravoslavne crkve uručio i dodelio orden Svetog Save prvog reda, najviše crkveno odlikovanje u znaku zahvalnosti za ljubav i podršku koju Vladimir Putin ulaže u srpski narod.
Orden je uručen 23. marta 2011. godine.

Druga zvanična poseta Vladimira Putina Srbiji je nastavljena 16. oktobra 2014. godine, prilikom državne posete povodom 70. godina od oslobođenja Beograda i 100. godina od početka prvog svetskog rata.
Potpisani su sporazumi o vojno-tehničkoj saradnji, sporazum sa Ruskom železnicom o rekonstrukciji železnice Srbije, memorandum o električnom snadbevanju, i sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i sporazum o razmeni podataka o carini robe, sporazum o imunitetu Srpsko-Ruskog humanitarnog centra i sporazum o saradnji kulturno informativnih centara.

Odlikovan je ordenom Republike Srbije prvog stepena, orden mu je svečano uručen u znaku uvažavanja i ljubavi srpskog naroda prema ruskom. Kao znak velikog poštovanja i bratske ljubavi Vladimir Putin je prilikom ove posete sa svojim zvaničnicima Srbiji i Beogradu doneo srpske ikone, i blago koje je čuvano u Ruskim manastirima, za koje se veruje da pripada dinastiji Karađorđević.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Pogledajte kako Putin peva rusku himnu: Proslavlja sa narodom, ali i protivnicima (VIDEO)

Pogledajte kako Putin peva rusku himnu: Proslavlja sa narodom, ali i protivnicima (VIDEO)

Nakon što je obezbedio novi šestogodišnji mandat, ruski predsednik Vladimir Putin nakratko se pojavio...

Izvor: Danas, 19.Mar.2024, 10:33

Detaljnije >>

Višković čestitao predsedniku Putinu reizbor za predsednika Rusije

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na osvajanju novog mandata.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2024, 10:29

Detaljnije >>

Ko je Putinu čestitao izbornu pobedu i šta to govori o globalnim savezima?

Nakon ubedljive pobede Vladimira Putina na predsedničkim izborima u nedelju, zapadne vlade odreda su okarakterisale pobedu kao nepravednu i nedemokratsku, ukazuje Gardijan.

Izvor: Danas, 19.Mar.2024, 10:09

Detaljnije >>

Smene, mobilizacija, eskalacija? Šta posle izbora u Rusiji

Svi su znali da su izbori u Rusiji „gotova stvar“ i da će Vladimir Putin ostati predsednik. Da li će ipak biti promena u zemlji?

Izvor: Deutsche Welle, 19.Mar.2024, 08:41

Detaljnije >>

Putin pomenuo Navaljnog: Trebalo je da bude razmenjen

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je dugo izbegavao da pomene nedavno preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog, sada je potvrdio da je trebalo da bude razmenjen.

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2024, 22:59

Detaljnije >>

EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Uvode sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Uvode sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

Ministri postigli dogovor. Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su danas dogovor da uvedu sankcije ljudima i organizacijama koje, kako smatraju, snose odgovornost za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, potvrdio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Ministri zemalja članica EU doneli su ovu odluku dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

PUTIN ORGANIZOVAO DVOSTRUKO SLAVLJE Veliki broj okupljenih građana na Crvenom trgu u Moskvi, sa njim i protivkandidati: "Pre deset godina..." (FOTO/VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin velikim mitingom i koncertom na Crvenom trgu u Moskvi proslavlja reizbor za predsednika i 10. godišnjica aneksije Krima.

Izvor: Blic, 18.Mar.2024

Detaljnije >>