Senat usvojio zakon o zaštiti istopolnih i međurasnih brakova

Izvor: VOA, 30.Nov.2022, 12:48

Senat usvojio zakon o zaštiti istopolnih i međurasnih brakova

VAŠINGTON - Američki senatori izglasali su zakon koji štiti pravo na sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, sa 61 glasom za i 36 protiv. Za usvajanje zakona glasalo je i 12 republikanaca. Iako je ovaj propis letos usvojen u Predstavničkom domu, o njemu će morati ponovo da se glasa zbog republikanskih amandmana kojima se štite i verske slobode. „Našoj zajednici je zaista potrebna pobeda, prošli smo kroz mnogo toga“, rekla je Keli Robinson, nova predsednica Kampanje za ljudska prava, koja se zalaže za LGBTQ pitanja. „Kao gej osoba koja je udata, trenutno osećam olakšanje. Znam da je moja porodica bezbedna.” Istopolni brakovi u SAD legalizovani su presudom Vrhovnog suda 2015. godine. Međutim, pošto je Vrhovni sud u junu ukinuo federalnu zaštitu prava na abortus, a jedan od konzervativnih sudija Klerens Tomas nagovestio da treba preispitati i druge odluke zasnovane na pravu na privatnost, demokratska većina u Kongresu najavila je zakon kojim će zaštiti istopolne brakove - čak i u slučaju da Vrhovni sud ukine to pravo. Međurasni brakovi bili su ilegalni u SAD do 1967, kada ih je takođe odobrio Vrhovni sud. Ovaj zakon ne obavezuje sve savezne države da dozvole sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, ali ih obavezuje da ih priznaju ako su sklopljeni u državama u kojima su legalni. Takođe, ovim zakonom ukida se propis iz 1996, kojim je brak definisan kao zajednica muškarca i žene. „Ovaj zakon ujedinjuje Amerikance“, rekla je demokratska senatorka Tami Boldvin, koja je prva javno deklarisana gej osoba izabrana u Senat SAD. Republikanski senator Majk Li rekao je tokom debate da je ovaj zakon nepotreban. „Države ne poriču priznanje istopolnih brakova. I ne postoji ozbiljan rizik da neko izgubi priznanje ," rekao je on. Republikanci su se fokusirali na to što se u zakonu ne pominje zaštita verskih sloboda. Međutim, republikanska senatorka Suzan Kolins rekla je da je zabrinutost zbog verskih sloboda lažan argument. „Ovaj zakon bi jasno stavio do znanja da neprofitne verske organizacije i verske obrazovne institucije ne mogu biti primorane da učestvuju ili podržavaju brakove koji su suprotni njihovim verskim uverenjima“, rekla je ona. U anketi Galupa iz maja 2022, 71% Amerikanaca je reklo da podržava istopolne brakove. Samo 27% ih je podržalo kada je anketa prvi put sprovedena 1996. godine.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Senat SAD usvojio zakon o zaštiti istopolnih i međurasnih brakova

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Nov.2022

Američki senatori izglasali su zakon koji štiti pravo na sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, sa 61 glasom "za" i 36 "protiv".

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.