Parada ponosa
Parada ponosa

Parada ponosa ili povorka ponosa poznata i kao gej parada u svetu je godišnja festivalska proslava ponosa LGTB osoba, koja se održava u mnogim gradovima i zemljama širom sveta. Većina parada se organizuje u junu, kako bi se održalo sećanje na Stounvolsku pobunu, ali ih gledano tokom situacije i na svetskom nivou ima više puta godišnje.

Pored karnevalske zabave parade ponosa imaju i politički značaj usmeravanja pažnje javnosti na LGTB ljudska prava. U državama u kojima je prihvatanje Lgtb osoba i poštovanje njihovih prava na niskom nivou parade ponosa imaju više politički i aktivistički karakter, dok u gradovima gde su Lgtb osobe prihvaćene parade imaju festivalski i karnevalski karakter.

Parada ponosa je organizovana 30. juna 2001. godine a njene učesnike i povorku su napali navijači fudbalskih klubova, ultra grupe, vernici, i patrijarhalne organizacije. Prva parada ponosa je sprečena uz prisustvo sveštenika Srpske pravoslavne crkve dr Žarka Gavrilovića. Veliki sukobi protiv parade su prerasli u nemire na ulicama, i tom prilikom je povređeno više učesnika parade kao i policajci. 2009. godine ponovo je najavljeno održavanje parade ponosa u Beogradu, zakazane za 20. septembar. Najava održavanja parade je izazvala reakcije nacionalnih grupa i usledila je kontra mera građana protiv održavanja gej parada jer se novac može iskoristiti u humane akcije na decu i siromašne porodice.
S druge strane državna vlast je iskazala spremnost da stane u odbranu ljudskih prava. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dao je garancije da će policija zaštititi građane na paradi ponosa. Prva parada ponosa u Beogradu je održana 10. oktobra 2010. godine. U povorci je učestvovalo oko hiljadu građana, dok je broj policajaca koji su obezbeđivali paradu bio pet puta veći. Dan ranije građani koji su bili protiv održavanja ove parade su održali Porodičnu šetnju u znak protesta protiv Parade ponosa. U porodičnoj šetnji je prema procenama policije učestvovalo više od dve hiljade građana.

U Moskvi su parade ponosa zabranjene odlukom nekadašnjeg gradonačelnika Jurija Luškova. Povorke ponosa su prekidane od strane policije 2006, 2007, 2008, i 2009. godine. U maju 2010. godine uprkos zabrani vlasti, održane su prve povorke ponosa u Moskvi, koje su trajale kratko a policija je reagovala jer su građani prekinuli povorke. 2010. godine moskovska policija je rasturila paradu ponosa, po ukazu predsednika države Vladimira Putina donet je zakon i ukaz o zabrani parade ponosa u Rusiji na sto godina.

Beogradska parada ponosa jeste manifestacija gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih lgtb osoba u Srbiji. Međunarodna povorka i dan ponosa se organizuje i u Beogradu na isti dan, i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na probleme nasilja i diskriminacije sa kojima se suočavaju pripadnici u društvu. Do 2010. godine nijedan pokušaj organizovanja parade ponosa u Beogradu nije uspešno okončan. Prva parada je organizovana 2001. godine nakon demokratskih promena u Srbiji, ali je završena prebijanjem učesnica i učesnika od strane navijača. U Beogradu je i 2015. godine održana parada ponosa i ponos trans osoba, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je apelovalo na građane da se uzdrže od bilo kakvog vida nasilja.

Kolona se kretala od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do trga Nikole Pašića. Pozdravni govor je održala prva kuma parade ponosa Biljana Srbljanović, čime je bio otvoren prajd i manifestacija. Skup je obezbeđivao broj policajaca od pet hiljada ljudi.
Pre početka šetnje na platou ispred Hrama Svetog Save uvek se održi molitva. Porodična šetnja se organizuje uvek dan pre ili na dan manifestacije kao kontra miting pravoslavnih i porodičnih ljudi u znak protesta, nekoliko hiljade građana svake godine učestvuje u porodičnoj šetnji centralnim beogradskim ulicama kao odgovor na paradu ponosa. Ove godine je i sindikat policije bio protiv parade brinući pre svega o narodu, peticiju protiv gej parade su potpisali mnogi građani kao i vodeći akademski građani, umetnici, profesori i zdravstveni radnici.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 20.Avg.2019, 00:27

PARADA LGBT 15. SEPTEMBRA: Beograd kandidat za Evroprajd za 2022. godinu

PARADA LGBT 15. SEPTEMBRA: Beograd kandidat za Evroprajd za 2022. godinu

Ruta ovogodišnje povorke ponosa biće Trg Slavija, Kralja Milana, Terazije, Trg Nikole Pašića, Kneza Miloša i Nemanjina

Detaljnije >>


Izvor: Danas, 19.Avg.2019, 13:48

Beogradska Parada ponosa 15. septembra

Beogradska Parada ponosa 15. septembra

Beogradska "Nedelja ponosa" trajaće od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom i paradom pod sloganom "Ne odričem...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Avg.2019

Parada ponosa u Beogradu 15. septembra

Parada ponosa u Beogradu 15. septembra

Ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu biće održana 15 septembra pod sloganom "Ne odričem se", čime će biti završena Nedelja ponosa koja počinje 9. septembra.  Šetnja će krenuti u 17 sati sa Slavije, a završiće se koncertom u parku...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Avg.2019

Beogradska "Parada ponosa" 15. septembra

Beogradska Parada ponosa 15. septembra

Ovogodišnja "Nedelja ponosa" počeće 9. septembra, a biće završena 15. septembra "Povorkom ponosa", koja će krenuti sa beogradskog trga Slavija, najavili su organizatori. Moto ovogodišnje parade glasi "Ne odričem se", saopštio je Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava, na konferencija za medije povodom predstojećih događaja.Prema njegovim rečima, slogan ima ličnu i angažovanu notu, jer...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 19.Avg.2019

Beograd domaćin i EU Parade ponosa?Šetnja 15. septembra

Beograd domaćin i EU Parade ponosa?Šetnja 15. septembra

Beograd Prajd pod sloganom “Ne odričem se” ove godine održaće se od 9 do 15. septembra, a Beograd je po prvi put kandidat i za Euro Prajd koji će se održati 2022. godine, rekli su danas organizatori prajda.. Foto: Mondo/Stefan Stojanović. "Nedelja ponosa" trajaće od 9 do 15. septembra i obuhvatiće 60 različitih događaja.. Organizatori kao centralnu manifestaciju i ove godine najavljuju šetnju 15. septembra koja će imati malo promenjenu rutu.

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 17.Avg.2019, 20:26

Holivudska legenda na sudu, MALTRETIRALA gej asistenta!

Holivudska legenda na sudu, MALTRETIRALA gej asistenta!

Oskarovka Fej Danavej, nedavno otpuštena iz pozorišta a svojevremeno nazvana "najgorom u Holivudu", na meti tužbe! Žena koju je Beti Dejvis jednom nazvala "najgorom osobom u Holivudu" sada će odgovarati pred sudom zato što je uvredila svog asistenta koji je homoseksualac. Majkl Roka bio je zaposlen kao lični asistent glumice Fej Danavej (78), i među njegovim zaduženjima bili su raspored obaveza Danavejeve, "razvoženje" po gradu i briga o njenim lekovima.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 15.Avg.2019, 22:44

Gej pingvini godinama pokušavali da postanu roditelji, a sada su konačno PRONAŠLI NAČIN

Nakon godina truda i brojnih pokušaja da dobiju prinovu, gej pingvini u berlinskom zoološkom vrtu konačno su našli način da postanu roditelji.

Detaljnije >>