Parada ponosa
Parada ponosa

Parada ponosa ili povorka ponosa poznata i kao gej parada u svetu je godišnja festivalska proslava ponosa LGTB osoba, koja se održava u mnogim gradovima i zemljama širom sveta. Većina parada se organizuje u junu, kako bi se održalo sećanje na Stounvolsku pobunu, ali ih gledano tokom situacije i na svetskom nivou ima više puta godišnje.

Pored karnevalske zabave parade ponosa imaju i politički značaj usmeravanja pažnje javnosti na LGTB ljudska prava. U državama u kojima je prihvatanje Lgtb osoba i poštovanje njihovih prava na niskom nivou parade ponosa imaju više politički i aktivistički karakter, dok u gradovima gde su Lgtb osobe prihvaćene parade imaju festivalski i karnevalski karakter.

Parada ponosa je organizovana 30. juna 2001. godine a njene učesnike i povorku su napali navijači fudbalskih klubova, ultra grupe, vernici, i patrijarhalne organizacije. Prva parada ponosa je sprečena uz prisustvo sveštenika Srpske pravoslavne crkve dr Žarka Gavrilovića. Veliki sukobi protiv parade su prerasli u nemire na ulicama, i tom prilikom je povređeno više učesnika parade kao i policajci. 2009. godine ponovo je najavljeno održavanje parade ponosa u Beogradu, zakazane za 20. septembar. Najava održavanja parade je izazvala reakcije nacionalnih grupa i usledila je kontra mera građana protiv održavanja gej parada jer se novac može iskoristiti u humane akcije na decu i siromašne porodice.
S druge strane državna vlast je iskazala spremnost da stane u odbranu ljudskih prava. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dao je garancije da će policija zaštititi građane na paradi ponosa. Prva parada ponosa u Beogradu je održana 10. oktobra 2010. godine. U povorci je učestvovalo oko hiljadu građana, dok je broj policajaca koji su obezbeđivali paradu bio pet puta veći. Dan ranije građani koji su bili protiv održavanja ove parade su održali Porodičnu šetnju u znak protesta protiv Parade ponosa. U porodičnoj šetnji je prema procenama policije učestvovalo više od dve hiljade građana.

U Moskvi su parade ponosa zabranjene odlukom nekadašnjeg gradonačelnika Jurija Luškova. Povorke ponosa su prekidane od strane policije 2006, 2007, 2008, i 2009. godine. U maju 2010. godine uprkos zabrani vlasti, održane su prve povorke ponosa u Moskvi, koje su trajale kratko a policija je reagovala jer su građani prekinuli povorke. 2010. godine moskovska policija je rasturila paradu ponosa, po ukazu predsednika države Vladimira Putina donet je zakon i ukaz o zabrani parade ponosa u Rusiji na sto godina.

Beogradska parada ponosa jeste manifestacija gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih lgtb osoba u Srbiji. Međunarodna povorka i dan ponosa se organizuje i u Beogradu na isti dan, i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na probleme nasilja i diskriminacije sa kojima se suočavaju pripadnici u društvu. Do 2010. godine nijedan pokušaj organizovanja parade ponosa u Beogradu nije uspešno okončan. Prva parada je organizovana 2001. godine nakon demokratskih promena u Srbiji, ali je završena prebijanjem učesnica i učesnika od strane navijača. U Beogradu je i 2015. godine održana parada ponosa i ponos trans osoba, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je apelovalo na građane da se uzdrže od bilo kakvog vida nasilja.

Kolona se kretala od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do trga Nikole Pašića. Pozdravni govor je održala prva kuma parade ponosa Biljana Srbljanović, čime je bio otvoren prajd i manifestacija. Skup je obezbeđivao broj policajaca od pet hiljada ljudi.
Pre početka šetnje na platou ispred Hrama Svetog Save uvek se održi molitva. Porodična šetnja se organizuje uvek dan pre ili na dan manifestacije kao kontra miting pravoslavnih i porodičnih ljudi u znak protesta, nekoliko hiljade građana svake godine učestvuje u porodičnoj šetnji centralnim beogradskim ulicama kao odgovor na paradu ponosa. Ove godine je i sindikat policije bio protiv parade brinući pre svega o narodu, peticiju protiv gej parade su potpisali mnogi građani kao i vodeći akademski građani, umetnici, profesori i zdravstveni radnici.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
SVE JE TO MOJ IDENTITET! Džipsi o muzici, odrastanju i emotivnoj orijentaciji! (VIDEO)

"SVE JE TO MOJ IDENTITET!" Džipsi o muzici, odrastanju i emotivnoj orijentaciji! (VIDEO)

Mladi pevač na javnu scenu je istupio kao deklarisani gej i ponosno istakao svoje romsko poreklo. Međutim, ističe da njegovu ličnu biografiju čine i drugi faktori.. Na predstojećem takmičenju "Pesma za Evroviziju 2023" Jovan Živadinović, poznatiji kao Džipsi, predstaviće se pesmom "Greh", a pojedni već sada za njega kažu da je favorit. Džipsi je na javnu scenu stupio kao 'autovani' homos*ksualac, a uz to, ponosno ističe svoje romsko poreklo.

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2023, 20:07

Detaljnije >>

Kolega ga je prozvao za GEJ AFERU, u javnosti krije lice, a evo kako Devito izleda BEZ MASKE (FOTO)

Reper David Ljubenović, poznatiji kao Devito, našao se u žiži javosti kada ga je kolega Marko Milivojev...

Izvor: Blic, 25.Jan.2023

Detaljnije >>

"NIJE TI OVO AMERIKA, SMRADE!" Nakon što je Devito demantovao da je gej, Mili poručuje: "Hoće da me ukine u LGBT zajednici"

Muzičar Marko Milivojev, poznat u javnosti kao Mili, naveo je nedavno da njegovog kolegu Davida Ljubenovića Devita privlače muškarci, a malo potom usledio je odgovor.

Izvor: Blic, 24.Jan.2023, 22:56

Detaljnije >>

"Ja nisam zanimljiv samo zato što sam gej" Džipsi želi na Evroviziju: "Moram da radim da NE ZAVRŠIM NA ULICI, DOSLOVNO" (VIDEO)

Na predstojećem takmičenju Pesma za Evroviziju Jovan Živadinović Džipsi predstaviće se pesmom Greh, a pojedni već sada za njega kažu da je favorit.

Izvor: Blic, 24.Jan.2023

Detaljnije >>

Pevaču pretili tužbom jer se poljubio sa muškarcem na bini: Biću gej koliko god j****o hoću VIDEO

Pevaču pretili tužbom jer se poljubio sa muškarcem na bini: "Biću gej koliko god j****o hoću" VIDEO

Adam Lambert je tvrdio da mu je mreža ABC pretila tužbom nakon njegovog istopolnog poljupca na dodeli američkih muzičkih nagrada 2009. godine.. Zvezda emisije American Idol i novi pevač grupe Queen, progovorio je o homofobiji sa kojom se suočio nakon što je razmenio poljubac sa klavijaturistom na bini. Obraćajući se publici na svečanosti Creative Coalition Spotlight Initiative 2023 tokom vikenda, Lambert je rekao da je trenutak bio spontan. "Napravio...

Izvor: B92, 24.Jan.2023

Detaljnije >>

ISTAKAO LGBTQ+ OBELEŽJA: Devito u jeku rata sa Milijem - Nije najveći problem to da li sam ja GEJ!

ISTAKAO LGBTQ+ OBELEŽJA: Devito u jeku rata sa Milijem - Nije najveći problem to da li sam ja GEJ!

Uputio podršku fanovima svih opredeljenja! Reper David Ljubenović, poznatiji kao Devito, oglasio se na društvenim mrežama nakon što se u javnosti pokrenula priča o njegovoj s*ksualnoj orijentaciji. - Nisam gej, pošto vam je to najveći problem, mislim da je veći problem da neko širi mržnju na osnovu s*ksualnosti. Podrška za sve moje prijatelje, saradnike, fanove, koji su pripadnici LGBTQ+ populacije, koje ja jako cenim i poštujem - naveo je Devito na Instagramu,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2023

Detaljnije >>

DEVITO POZIRAO U ODEĆI SA LGBT ZASTAVOM Srpski reper poručio: "Vidim da vam je najveći problem DA LI SAM GEJ ILI NE" (FOTO)

Reper David Ljubenović, poznatiji kao Devito, oglasio se na društvenim mrežama nakon što se u javnosti pokrenula priča o njegovoj seksualnoj orijentaciji.

Izvor: Blic, 24.Jan.2023

Detaljnije >>