Parada ponosa
Parada ponosa

Parada ponosa ili povorka ponosa poznata i kao gej parada u svetu je godišnja festivalska proslava ponosa LGTB osoba, koja se održava u mnogim gradovima i zemljama širom sveta. Većina parada se organizuje u junu, kako bi se održalo sećanje na Stounvolsku pobunu, ali ih gledano tokom situacije i na svetskom nivou ima više puta godišnje.

Pored karnevalske zabave parade ponosa imaju i politički značaj usmeravanja pažnje javnosti na LGTB ljudska prava. U državama u kojima je prihvatanje Lgtb osoba i poštovanje njihovih prava na niskom nivou parade ponosa imaju više politički i aktivistički karakter, dok u gradovima gde su Lgtb osobe prihvaćene parade imaju festivalski i karnevalski karakter.

Parada ponosa je organizovana 30. juna 2001. godine a njene učesnike i povorku su napali navijači fudbalskih klubova, ultra grupe, vernici, i patrijarhalne organizacije. Prva parada ponosa je sprečena uz prisustvo sveštenika Srpske pravoslavne crkve dr Žarka Gavrilovića. Veliki sukobi protiv parade su prerasli u nemire na ulicama, i tom prilikom je povređeno više učesnika parade kao i policajci. 2009. godine ponovo je najavljeno održavanje parade ponosa u Beogradu, zakazane za 20. septembar. Najava održavanja parade je izazvala reakcije nacionalnih grupa i usledila je kontra mera građana protiv održavanja gej parada jer se novac može iskoristiti u humane akcije na decu i siromašne porodice.
S druge strane državna vlast je iskazala spremnost da stane u odbranu ljudskih prava. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dao je garancije da će policija zaštititi građane na paradi ponosa. Prva parada ponosa u Beogradu je održana 10. oktobra 2010. godine. U povorci je učestvovalo oko hiljadu građana, dok je broj policajaca koji su obezbeđivali paradu bio pet puta veći. Dan ranije građani koji su bili protiv održavanja ove parade su održali Porodičnu šetnju u znak protesta protiv Parade ponosa. U porodičnoj šetnji je prema procenama policije učestvovalo više od dve hiljade građana.

U Moskvi su parade ponosa zabranjene odlukom nekadašnjeg gradonačelnika Jurija Luškova. Povorke ponosa su prekidane od strane policije 2006, 2007, 2008, i 2009. godine. U maju 2010. godine uprkos zabrani vlasti, održane su prve povorke ponosa u Moskvi, koje su trajale kratko a policija je reagovala jer su građani prekinuli povorke. 2010. godine moskovska policija je rasturila paradu ponosa, po ukazu predsednika države Vladimira Putina donet je zakon i ukaz o zabrani parade ponosa u Rusiji na sto godina.

Beogradska parada ponosa jeste manifestacija gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih lgtb osoba u Srbiji. Međunarodna povorka i dan ponosa se organizuje i u Beogradu na isti dan, i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na probleme nasilja i diskriminacije sa kojima se suočavaju pripadnici u društvu. Do 2010. godine nijedan pokušaj organizovanja parade ponosa u Beogradu nije uspešno okončan. Prva parada je organizovana 2001. godine nakon demokratskih promena u Srbiji, ali je završena prebijanjem učesnica i učesnika od strane navijača. U Beogradu je i 2015. godine održana parada ponosa i ponos trans osoba, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je apelovalo na građane da se uzdrže od bilo kakvog vida nasilja.

Kolona se kretala od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do trga Nikole Pašića. Pozdravni govor je održala prva kuma parade ponosa Biljana Srbljanović, čime je bio otvoren prajd i manifestacija. Skup je obezbeđivao broj policajaca od pet hiljada ljudi.
Pre početka šetnje na platou ispred Hrama Svetog Save uvek se održi molitva. Porodična šetnja se organizuje uvek dan pre ili na dan manifestacije kao kontra miting pravoslavnih i porodičnih ljudi u znak protesta, nekoliko hiljade građana svake godine učestvuje u porodičnoj šetnji centralnim beogradskim ulicama kao odgovor na paradu ponosa. Ove godine je i sindikat policije bio protiv parade brinući pre svega o narodu, peticiju protiv gej parade su potpisali mnogi građani kao i vodeći akademski građani, umetnici, profesori i zdravstveni radnici.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2021, 18:21

BEOGRAĐANI, SUTRA OPET DELOVI GRADA U BLOKADI! Linije javnog prevoza menjaju trasu - šta se zatvara?

BEOGRAĐANI, SUTRA OPET DELOVI GRADA U BLOKADI! Linije javnog prevoza menjaju trasu - šta se zatvara?

Doći će i do izmena u režimu pojedinih autobuskih i trolejbuskih linija.. Ukoliko građani ovog vikenda odluče da dođu u centar grada i prošetaju nekim od glavnih gradskih štrafta, moraju biti upoznati sa tim da će mnoge linije javnog gradskog prevoza biti izmenjene, a neke od ključnih ulica čak i zatvorene. Razlog tome je što se danas organizuje Parada ponosa, a osim ovog događaja, za vikend su zakazana i druga dešavanja koja će napraviti rusvaj u centru...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2021

Istraživanje: Skoro dve trećine građana podržava pravo da se Prajd mirno održava u Beogradu

Skoro dve trećine građana podržava pravo da se Parada ponosa mirno održava u Beogradu.

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 18.Sep.2021

U Beogradu održana Parada ponosa „Beograd Prajd 2021“

U Beogradu je održana Parada ponosa "Beograd Prajd 2021". Ove godine, sloganom “Ljubav je Zakon” organizatori i učesnici Prajda ukazali su na ključne zahteve Beograd Prajda koji se odnosi na usvajanje Zakona o istopolnim...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 18.Sep.2021

Nekoliko hiljada učesnika na Prajdu u Beogradu, Bekvalac: I ja sam deo LGBT zajednice

Nekoliko hiljada učesnika na Prajdu u Beogradu, Bekvalac: I ja sam deo LGBT zajednice

Na današnjoj Paradi ponosa učestvovalo je nekoliko hiljada ljudi, koji su prošetali centralnim beogradskim ulicama, pod geslom: "Ljubav je zakon".

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2021

Počinje Parada ponosa u Beogradu, jake policijske snage u većem delu grada

U parku Manjež počelo je okupljanje učesnika za Paradu ponosa koja se ove godine održava pod sloganom "Ljubav je zakon".

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 18.Sep.2021

Istraživanje: Za mirno održavanje Parade ponosa 61 odsto građana

Istraživanje: Za mirno održavanje Parade ponosa 61 odsto građana

Skoro dve trećine građana podržava pravo da se Parada ponosa mirno održava u Beogradu, rezultat je istraživanja...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 18.Sep.2021

Parada ponosa u Beogradu, šetnja centralnim gradskim ulicama prošla bez incidenata

Učesnici ovogodišnje Parade ponosa prošetali su glavnim ulicama u Beogradu i poslali poruku "Ljubav je zakon", što je i slogan Prajda. Šetnja protekla bez incidenata. Jake policijske snage raspoređene u gradu. U gradu, najviše oko parka Manjež, primetni su kordoni policije, a zbog ovog događaja i veće su saobraćajne gužve.Program Parade ponosa počeo je u parku Manjež oko 16.30 uvodnim obraćanjima, nakon čega su učesnici Prajda oko 17.30 krenuli...

Detaljnije >>