Izvor: N1 televizija, 11.Jan.2018, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski sporazum u sred spora Brisela i Vašingtona

Ključni sporazum iz 2015. godine, kojim se Teheran, u zamenu za ukidanje sankcija, odrekao vojnog nuklearnog programa, našao se u sred spora Brisela i Vašingrona. Dok Evropska unija smatra kako on mora da bude očuvan, američki predsednik Donald Tramp uvodi nove sankcije i traži da ugovor bude raskinut.

Izvor: N1

Predstavnički dom SAD u sredu je izglasao rezoluciju kojom se osuđuje iransko >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rukovodstvo za napad na učesnike nedavnih demonstracija. Glasanje je obavljeno samo nekoliko dana pred početak šezdesetodnevnog perioda tokom kojeg Kongres treba da razmotri odluku predsednika Trampa da ne obnovi sertifikaciju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Sedamdeset pet do osamdeset posto verujem da će Tramp ostati pri sporazumu u naredna tri meseca. Na duži period od godinu dve šanse da ga zadrži su tek 30 do 35 procenata", smatra Reza Maraši, ekspert za Iran Vlade SAD.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson rekao je u četvrtak u Briselu da je taj nuklearni sporazum "ključni sporazum koji svet čini bezbednijim mestom". S njim se slažu i drugi šefovi diplomatije.

"Želimo da zaštitimo ugovor od potkopavajućih odluka ma sa koje strane dolazile. Neophodno je da pošaljemo signal da se razvoj nuklearnog oružja može sprečiti diplomatskim akcijama", kaže Zigmar Gabrijel, šef nemačke diplomatije.

Gabrijel, koji je otvoreno kritikovao spoljnu politiku SAD od kako je Donald Tramp izabran za predsenika, rekao je i da su SAD bile u pravu kada su iznele zabrinutost zbog strategije Irana na bliskom istoku.

Ispred zgrada evropskih institucija u Briselu, dok su ministri Britanije, Nemačke, Francuske i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini razgovarali sa iranskim ministrom spoljnih poslova - protesti. Nekoliko stotina ljudi, najviše emigranata iz Irana tražilo je da se Teheranu ne olakšava ekonomska situacija dok ne pokaže poštovanje za ljudska prava, demokratiju i pluralizam mišljenja.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Donald Tramp

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.