Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2022, 09:59

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Milioni ukrajinskih domaćinstava još bez struje; Ukrajina šalje 60 brodova u zemlje kojima preti glad

Rat u Ukrajini – 277. dan. Iako je još šest miliona ukrajinskih domaćinstava bez struje, situacija se polako popravlja. Oslobođeno je devet ruskih vojnika, a iz ruskog zarobljeništva pušteno je 12 osoba. Volodmir Zelenski najavljuje slanje 60 brodova sa žitom iz ukrajinskih luka u zemlje najteže pogođene sušom i glađu. Predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da je rusko oružje – oružje pobede.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U Ukrajini je bez struje i dalje milioni domaćinstava, ali se situacija postepeno poboljšava. Najteže je u Kijevu, Lavovu, Odesi i Dnjepropetrovsku. U Donbasu ne prestaju borbe, dok je u Hersonu, na jugu,počela evakuacija stanovnika na poziv ukrajinske vlade, zbog oštećenja vitalne infrastrukture.

Zbog oštećenja ključne infrastrukture, posle Kijeva, najviše su pogođeni regioni Odese, Lavova i Vinice i Dnjepropetrovska.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao je gradske vlasti Kijeva da nisu dobro obavile posao, kada je reč o organizovanju skloništa za građane koji su ostali bez struje i vode.

U Kijevu je održan međunarodni samit o izvozu hrane u najsiromašnije zemlje. Zelenski najavljuje slanje 60 brodova sa žitom iz ukrajinskih luka u zemlje najteže pogođene sušom i glađu.

Konferencija je održana na dan obeležavanja 90-togodišnjice " Velike gladi", tokom koje su stradali milioni Ukrajinaca.Ruska vojska je u Zaporoškoj oblasti uništila ukrajinsko skladište municije za protivvazdušne raketne sisteme "Himars", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Dodaje se i da su uništena dva višecevna raketna sistema "grad", u Harkovskoj oblasti.

Moskva ponavlja da će Ukrajina biti oslobođena "neonacističke vlasti". Predsednik Rusije Vladimir Putin je na obeležavanju 15-godišnjice ruske državne kompanije za vojnu industriju, "Rostek", poručio da je rusko oružje - oružje pobede.

"Ovi ljudi rade marljivo, gledaju u svoje pretke i tradiciju koje su uspostavili naši oružari, koji su svojim radom dokazali da je njihov rad rusko oružje pretvara u oružje pobede", rekao je Putin.

Nastavljena je i razmena zarobljenika između Moskve i Kijeva. Oslobođeno je devet ruskih vojnika, a iz ruskog zarobljeništva pušteno je 12 osoba, među kojima i tri civila koji su se vodili kao nestali.

08.20 - Širom Ukrajine oglasile se sirene za vazdušne napade

Sirene za vazdušni napad oglasile su se rano jutros u četiri ukrajinska regiona, saopštila je služba za upozoravanje na vazdušnu opasnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.