Evropa u panici zbog brzog iscrpljivanja vojnih zaliha — Vol Strit Žurnal

Izvor: Vostok.rs, 11.Dec.2023, 17:03

Evropa u panici zbog brzog iscrpljivanja vojnih zaliha — Vol Strit Žurnal

U mnogim evropskim zemljama raste nelagodnost i uzbuna zbog oslabljenog stanja nacionalnih oružanih snaga i iscrpljenog vojnog arsenala, dok Sjedinjene Države zauzimaju sve više izolacionistički stav u ukrajinskom sukobu, piše Vol Strit Žurnal.
Prema pisanju američkog lista, zapadne zemlje ne vide „neposrednu vojnu opasnost za Evropu od Rusije“ sve dok traje sukob u Ukrajini. „Ali ako Rusija na kraju pobedi u Ukrajini, malo ko sumnja u sposobnost Moskve da se potpuno ponovo naoruža u roku od tri do četiri godine i izazove probleme na drugim mestima“, navodi list. U tom kontekstu, „uzbuna je porasla kako je Amerika krenula ka više izolacionističkom stavu” o tekućem sukobu u Ukrajini, ističe list. Prema Vol Strit Žurnalu, strahove pokreće spoznaja da je „veliki deo evropskih industrijskih kapaciteta za proizvodnju oružja erodirao tokom godina smanjenja budžeta“ nakon završetka Hladnog rata. Čini se da je jačanje vojnih kapaciteta "izazov" zbog budžetskih ograničenja usred sporog ekonomskog rasta u evropskim zemljama i starenja stanovništva, navodi list. Osim toga, značajan deo građana evropskih zemalja ne podržava ideju finansiranja vojne potrošnje kroz smanjenje finansiranja socijalnih davanja. Da bi ilustrovao razmere problema sa oružjem, VSŽ navodi podatke koji pokazuju da vojni arsenal Ujedinjenog Kraljevstva, koji se smatra najvećim evropskim potrošačima na odbranu, trenutno ima samo 150 tenkova i desetak ispravnih artiljerijskih oruđa velikog dometa. Francuska, sledeća po vojnoj potrošnji, ima „manje od 90 teških artiljerijskih oruđa, što je ekvivalentno onome što Rusija gubi otprilike svakog meseca“ u ratnoj zoni Ukrajine. Što se tiče Nemačke, Bundesver ima dovoljno municije samo za dva dana borbe, dodaje list. Najviši ukrajinski vojni komandant Valerij Zalužni priznao je u članku objavljenom u Ekonomistu početkom novembra da je sukob dospeo u „zastoj“. Kasnije je u intervjuu istoj publikaciji izjavio da ukrajinske trupe neće moći da naprave prodor na frontu. Prema njegovim rečima, pozicioni sukob iscrpljivanja mogao bi da se povuče godinama i da iscrpi Ukrajinu. Ukrajinska vojska je bezuspešno pokušavala da izvede ofanzivu od 4. juna. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Kijev je za šest meseci izgubio više od 125.000 ljudi i preko 16.000 komada oružja. Ruska strana je više puta naglašavala da ofanziva Kijeva nije donela značajne rezultate Ukrajini. Poslednjih nedelja Zapad i Kijev su u više navrata govorili da „kontraofanziva“ nije bila dovoljno uspešna i da je situacija na prvoj liniji fronta ćorsokak za ukrajinsku stranu. Izvor: TASS (F)
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.