Nikolić: Srbija i Mađarska blizu istorijskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija i Mađarska blizu istorijskog sporazuma

BUDIMPEŠTA -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je njegovom zvaničnom posetom Mađarskoj postignuto "nešto blizu istorijskom sporazumu" i da je otklonjeno sve što je nekada razdvajalo dva naroda i što su katkad i drugi koristili da onemoguće bolji život i Srba i Mađara.

"Danas je došlo do dogovora između Srbije i Mađarske koji je odavno trebalo da bude realizovan pošto su obe države odlučile da žive u budućnosti, a ne u prošlosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kada dođe do rata, onda su pojedinci iz svakog naroda spremni da počine ili narede zločin, ali to ne može da se veže za čitave narode i države i da odredi njihovu budućnost za sva vremena", rekao je Nikolić u intervjuu "Mađarskoj televizji".

Ovakav rasplet sam očekivao

Nikolić je istakao da će konkretnu korist od pomirenja imati i srpska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Srbiji, jer će od prijateljstva dve države zavisiti i stepen ekonomskog razvoja i ostvarivanja manjinskih prava tih zajednica.

"Upravo sam ovakav rasplet očekivao pošto sam došao sa namerom da se Srbja i Mađarska povežu kao susedne i prijateljske zemlje i da otklone sve nesuglasice, posebno one iz daleke prošlosti koje ne bi smele da budu smetnja za našu bolju saradnju", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, odluka predsednika Srbije i Mađarske da se zajednički poklone žrtvama zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata jeste i siguran znak manjinama da mogu da nastave školovanje na svom jeziku i da neguju kulturu i veru.

Zajednički problem

Nikolić je izrazio očekivanje da će Mađarska biti u grupi zemalja koje predvodi Švedska i koje će lobirati za ulazak Srbije u EU i da će biti koristan savetodavac kako da Srbija izbegne greške u procesu evrointegracija.

Srbija i Mađarska, kako je istakao, imaju i ilegalnih migranata koji preko te dve zemlje hrle ka EU, zbog čega je Srbija izložena pretnjama da bi mogao da joj bude ukinut bezvizni režim.

"Imali bismo mi mekšu granicu i mnogo više graničnih prelaza i mnogo lakše bi se prelazilo iz Srbije u Mađarsku i obrnuto da nemamo taj problem i da ne moramo da kontrolišemo svakog putnika", rekao je Nikolić.

O pomilovanjima

Mađarski novinari su se interesovali i za slučaj petorice osuđenih za brutalno prebijanje i zlostavljanje Novosađanina Zorana Petrovića. Nikolić je rekao da će u roku od nekoliko dana doneti odluku po pitanju zahteva za pomilovanje petorice mladića mađarske nacionalnosti koji su 2005. godine osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora.

"Još se nisam izjasnio o zahtevima za pomilovanje, to je učinio prethodni predsednik. Imam negativno mišljenje suda, ali mislim da bar u dva slučaja postoji mogućnost da se pokaže dobra volja, da se omogući da izađu ranije", rekao je Nikolić.

On je, ipak, podsetio da je zločin počinjen nad Petrovićem bio strašan i da se ne sme razmišljati o tome ko je taj zločin počinio, jer srpsko pravosuđe je strogo kaznilo i ubice Brisa Tatona.

"Ja sam se zarekao da onima koji su izvršili silovanja, narkodilerima, višestrukim kriminalcima i ubicama koje su počinile teška ubistva nikada neću davati pomilovanja", rekao je Nikolić.

Nikolić i Ader će zajedno odati počast žrtvama u Vojvodini

Predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, saglasili su se danas da je došlo vreme za prevazilaženje otvorenih pitanja u odnosima dveju zemalja, kao i za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i evrointegracija. Dvojica predsednika su novinarima, posle susreta u Budimpešti, najavila da će se uskoro zajedno pokloniti žrtvama zločina počinjenih u Novom Sadu 1942. godine i širom Vojvodine 1944. i 1945. godine. Predsednik Nikolić je istakao da je Srbija posle izbora održanih u maju odlučila da krene u susret svojim prijateljima da rešava probleme koji su bili gurnuti pod tepih.

"Mi imao divnu sponu, to su Srbi koji žive Mađarskoj i Mađari koji žive u Srbiji. Dužni smo da im obezbedimo najbolje moguće uslove za život, da ih uključimo u demokratske tokove i da odbranimo sva njihova ljudska, manjinska i kolektivna prava", rekao je Nikolić.

Rešavanje otvorenih pitanja, objasnio je Nikolić, omogući će da buduće generacije ne žive opterećene prošlošću, već da iskoriste sve potencijale saradnje.

"Predsednik Ader i ja nismo opterećeni prošlošću, mi razmišljamo o budućnosti i zato smo odlučili da našim narodima uputimo simbolični poziv da žive novi život. Poklonićemo se senima, osudićemo one iz svog naroda koji su zločine počinili a našoj deci otvoriti mogućnost da žive novi život", rekao je Nikolić.

Osvrćući se neke incidente novijeg datuma, i Nikolić i Ader su istakli da će uložiti svoj predsednički autoritet da se vređanja na nacionalnoj osnovi predupređuju i kažnjavaju.

"Srpska zajednica koja živi u Mađarskoj nema razloga za strah i mirne duše mogu da izjavim to da nijedna druga zajednica u Mađarskoj nema razloga za strah. Ovakvi susreti su jasni znaci naše namere da od sada takvi događaji sa obe strane naiđu na oštar otpor naših vlasti", rekao je Ader osvrćući se na nedavno ispisivanje uvredljivih grafita na srpskim institucijama i crkvama u Budimpešti i Sent Andreji.

Dvojica predsednika su veliku pažnju posvetila i procesu evrointegracija, i Nikolić je konstatovao da je Mađarska, kao država proistekla iz stare evropske civilizacije, potrebna Srbiji na njenom evropskom putu, kao prijatelj i promoter članstva u EU.

Predsednik Nikolić je podsetio da je Srbija ispunila skoro sve uslove iz evropske agende potrebne za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU, i istakao da se ubrzano otklanjaju greške koje su počinjene u prethodnoj vladi, koja je, kako je primetio, takođe učinila dosta na evropskom putu Srbije.

"Mirno očekujemo kada ćemo dobiti datum početka pregovora, otpočeli smo implementaciju teških dogovora postignutih u prošloj administraciji zato što želimo da pomognemo da narod na KiM živi bolje. Mi, međutim, nikada nećemo priznati nezavisnost KiM", rekao je Nikolić.

Predsednik Ader rekao je da su uslovi za početak pregovora o članstvu u EU potpuno jasni, i da očekuje da će Srbija ući u narednu fazu evrointegracija u kojoj će, kako je najavio, Mađarska pomoći Srbiji svojim iskustvima.

"Mađarska će i u budućnosti pomagati Srbiji da što pre postane članica EU, ja sam ponudio predsedniku našu pomoć tako što ćemo podeliti iskustva ako Srbiji to bude potrebno. Tome će služiti i budući susreti naših državnih sekretara koji će se održavati u Budimpešti i Beogradu", rekao je Ader.

Dvojica predsednika razgovarala su i produbljivanju ekonomske i kulturne saradnje, kao i mogućnosti boljeg povezivanje pograničnih područja i otvaranju novog graničnog prelaza.

Nikolić i Ader su konstatovali da je nivo robne razmere dveju zemalja dostigao nivo koji je imao pre krize, a da postoji znatan prostor za zajednički nastup na trećim tržištima ili investicije mađarskih preduzeća u Srbiji.

Predsednik Ader je, izražavajući zadovoljstvo i zbog sve boljih kulturnih odnosa, najavio skoro otvarane mađarskog kulturnog centra u Beogradu.

Predsednik Srbije je podsetio na simbolični čin koji govori o nivou poverenja između dve države.

"Mi smo u septembru imali aeromiting u Beogradu i da bismo dokazali kakvo je prijateljstvo jedan mađarski ratni avion je doleteo iz Mađarske, izveo tačku i vratio se u Mađarsku, to je publika oduševljeno dočekala", rekao je Nikolić.

Mađarski novinari interesovali su se za situaciju u Vojvodini posle nedavne odluke Ustavnog suda Srbije koja se odnosi na elemente autonomije te pokrajine, a Nikolić je istakao da ne postoje nikakvi zategnut odnosi između Beograda i Novog Sada i da u Srbiji svi zakoni moraju biti saglasni ustavu.

"Ako nešto nije u skladu sa Ustavom biće promenjeno da bude u skladu sa Ustavom, a autonomiju Vojvodine niko neće da ugrozi - ustavnu autonomiju Vojvodine", rekao je Nikolić.

"Ustav je nov i moderan, za njega su na referendumu glasali građani i on važi dok ne bude promenjen. Mi ćemo obezbediti Vojvodini da bude predstavljena u Briselu, samo na drugi način", kazao je Nikolić.

Podrška Mađarske evropskom putu Srbije

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je Nikoliću da je zvanična Budimpešta opredeljena za to da pruža podršku naporima Srbije za članstvo u EU, rekao je za MTI portparol premijera Bertalan Havasi.

Nikolić od juče boravi u poseti Mađarskoj, a sa premijerom Orbanom je sinoć imao neformalnu večeru.

Prema rečima Havasija, Orban i Nikolić su se složili da odnosi dveju zemalja imaju strateški značaj i da će uložiti zajedničke napore u cilju dalje saradnje.

Između ostalog, Orban i Nikolić se složili i da je potrebno doneti regulativu koja će omogućiti jačanje pogranične saradnje.

Nikolić i Kover o značaju "istorijskog pomirenja"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover istakli su danas značaj srpsko-mađarskog "istorijskog pomirenja", a Nikolić je svoju posetu Mađarskoj ocenio kao otvaranje novog poglavlja u odnosima dveju država.

"Mađarska je sa Srbijom otišla najdalje u postizanju istorijskog pomirenja i veoma smo zadovoljni formiranjem komisije za ispitivanje istorijskih činjenica tokom Drugog svetskog rata, ali bi bilo dobro da se pomirenje postigne ranije i mimo tog procesa", rekao je Kover na sastanku.

Predsednik Nikolić je, prenoseći novinarima sadržaj razgovora sa mađarskim kolegom Janošom Aderom, najavio da će se dvojica predsednika najverovatnije na proleće zajedno pokloniti senima žrtava zločina počinjenih u Vojvodini tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik mađarskog parlamenta istakao je da su odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski, ali da u nekim segmentima postoji i prostor za unapređenje saradnje što, prema njegovim rečima, potvrđuju i predstavnici vojvođanskih Mađara.

Kover je, upućujući zvanični poziv predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću da poseti Mađarsku, podsetio da dve države od 2008. imaju međuparlamentarni sporazum o saradnji, i da bi bilo dobro da se taj sporazum obnovi.

Kada je reč o procesu evrointegracija, predsednik Nikolić je rekao da Srbija očekuje od Mađarske pomoć u procesu približavanja EU, istakavši da je Srbija do sada učinila mnogo u ispunjavaju uslova, i da joj predstoji dalje sprovođenje reforme pravosuđa i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Prema rečima predsednika mađarskog parlamenta, nove članice EU i zemlje kandidati treba da intenziviraju saradnju, pre svega u oblasti ekonomije, kako bi bile što konkurentnije na zahtevnom evropskom tržištu.

Što se tiče Mađarske, istakao je Kover, ona nastavlja da se zalaže za proširenje EU na Zapadni Balkan, i nastaviće da na tome insistira unutar EU.

Nikolić i Kover su, takođe, razgovarali o zastupljenosti manjina u nacionalnim parlamentima.


Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.