Nikolić: Postigli smo nešto blizu istorijskog sporazuma

Izvor: Blic, 13.Nov.2012, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Postigli smo nešto blizu istorijskog sporazuma

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je njegovom zvaničnom posetom Mađarskoj postignuto "nešto blizu istorijskom sporazumu" i da je otklonjeno sve što je nekada razdvajalo dva naroda i što su katkad i drugi koristili da onemoguće bolji život i Srba i Mađara.

-Danas je došlo do dogovora između Srbije i Mađarske koji je odavno trebalo da bude realizovan pošto su obe države odlučile da žive u budućnosti, a ne u prošlosti. Kada dođe do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rata, onda su pojedinci iz svakog naroda spremni da počine ili narede zločin, ali to ne može da se veže za čitave narode i države i da odredi njihovu budućnost za sva vremena - rekao je Nikolić za Mađarsku televiziju.

Nikolić je istakao da će konkretnu korist od pomirenja imati i srpska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Srbiji, jer će od prijateljstva dve države zavisiti i stepen ekonomskog razvoja i ostvarivanja manjinskih prava tih zajednica.

- Upravo sam ovakav rasplet očekivao pošto sam došao sa namerom da se Srbja i Mađarska povežu kao susedne i prijateljske zemlje i da otklone sve nesuglasice, posebno one iz daleke prošlosti koje ne bi smele da budu smetnja za našu bolju saradnju - rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, odluka predsednika Srbije i Mađarske da se zajednički poklone žrtvama zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata jeste i siguran znak manjinama da mogu da nastave školovanje na svom jeziku i da neguju kulturu i veru.

Nikolić je izrazio ocekivanje da će Mađarska biti u grupi zemalja koje predvodi Švedska i koje će lobirati za ulazak Srbje u EU i da će biti koristan savetodavac kako da Srbija izbegne greške u procesu evrointegracija.

Srbija i Mađarska, kako je istakao, imaju i zajednički problem ilegalnih migranata koji preko te dve zemlje hrle ka EU, zbog čega je Srbija izložena pretnjama da bi mogao da joj bude ukinut bezvizni režim.

- Imali bismo mi mekšu granicu i mnogo više graničnih prelaza i mnogo lakše bi se prelazilo iz Srbije u Mađarsku i obrnuto da nemamo taj problem i da ne moramo da kontrolišemo svakog putnika - rekao je Nikolić.

Mađarski novinari su se interesovali i za slučaj petorice osuđenih za brutalno prebijanje i zlostavljanje Novosađanina Zorana Petrovića. Nikolić je rekao da će u roku od nekoliko dana doneti odluku po pitanju zahteva za pomilovanje petorice mladića mađarske nacionalnosti koji su 2005. godine osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora.

- Još se nisam izjasnio o zatevima za pomilovanje, to je učinio prethodni predsednik. Imam negativno mišljenje suda, ali mislim da bar u dva slučaja postoji mogućnost da se pokaže dobra volja, da se omogući da izađu ranije - rekao je Nikolić.

On je, ipak, podsetio da je zločin počinjen nad Petrovićem bio strašan i da se ne sme razmišljati o tome ko je taj zločin počinio, jer srpsko pravosuđe je strogo kaznilo i ubice Brisa Tatona.

- Ja sam se zarekao da onima koji su izvršili silovanja, narkodilerima, višestrukim kriminalcima i ubicama koje su počinile teška ubistva nikada neću davati pomilovanja - rekao je Nikolić.

Povezane vesti: Nikolić i Ader: Na proleće ćemo se zajedno pokloniti žrtvama rata u Vojvodini Nikolić: Srbija će nastaviti put ka EU, uprkos evroskepticima Nikolić od ponedeljka u poseti Mađarskoj
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađari i Srbi blizu istorijskog sporazuma

Izvor: Mondo, 13.Nov.2012

Zvaničnom posetom Mađarskoj postignuto "nešto blizu istorijskom sporazumu" i otklonjeno sve što je nekada razdvajalo dva naroda i što su katkad i drugi zloupotrebljavali, kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić..."Danas je došlo do dogovora između Srbije i Mađarske koji je odavno trebalo da...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.