Zbog Mundijala skočile i stanarine

Izvor: B92, 06.Jun.2014, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Mundijala skočile i stanarine

Brazilija -- "Pokret radnika bez zemlje" okupirao je parcelu blizu stadiona Corinthians na kojoj siromašni nameravaju da sagrade kuće. Mundijal podigao cene stanarina 100%.

Svetsko prvenstvo u fudbalu dovelo je Brazil u centar medijske pažnje.

Zainteresovalo je turiste i sponzore, donelo Brazilcima blizu tri i po miliona novih radnih mesta, ali i značajno podiglo cene stanovanja.

"Pokret radnika bez zemlje“ bori se da se to promeni. Pre nego što su u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četvrtak potpuno blokirali pristup stadionu Corinthians, parcelu u blizini tog stadiona u Sao Paulu okupirali su pre mesec jer na njoj žele da sagrade kuće, piše Al Jazeera.

Glaudeci traži svoju baraku među hiljadama drugih. Od početka okupacije 2. maja, tu stanuje sa ćerkom i unukom. U četvrti Itaquera u Sao Paulu već 20 godina živi kao podstanar, ali kiriju sebi više ne može da priušti.

"Ovde sam jer nemam gde da živim. Pokušavam da dobijem svoju kuću. Teško je plaćati stanarinu, veoma teško“, priča Glaudeci.

Iako mlađi i radno sposobni, Evilani i njen suprug u istom su problemu. Otkad su stigli u kamp, brinu i o Lucasu koji ih sada naziva roditeljima. Ipak, zbog niskih primanja, nisu sigurni da će s njima moći i ostati.

Mala primanja

"Moj muž radi u prodavnici gde zarađuje 600 reala. To nam nije dovoljno za život. Samo za kiriju davali smo 400 reala, a postoje i druge stvari koje su nam potrebne“, kaže Evilani.

Parcela od 750 kvadratnih metara, udaljena je gotovo četiri kilometra od novog stadiona u Sao Paulu i privatno je vlasništvo. Pre više od mesec dana počela je njena okupacija, a do danas se tu privremeno nastanilo blizu tri i po hiljade porodica. Većina ih pripada "Pokretu radnika bez zemlje".

To je jedan od najznačajnijih društvenih pokreta u Latinskoj Americi. Postoji već 30 godina i ovo je način na koji se bori za zemljišnu reformu, jer u Brazilu svega jedan posto populacije drži više od 46 posto zemljišta.

Prema brazilskom zakonu, zemlja mora biti korisna za stanovništvo, a ova parcela to nije, kaže koordinator Pokreta. Traže dozvolu da na njoj sagrade kuće. Njihov sistem je da najpre okupiraju zemljište koje se ne koristi, dok se advokati Pokreta bore na sudu. Do sada su na taj način dobili blizu 7,5 miliona hektara zemlje i zbrinuli gotovo 350.000 porodica.

"Kada je stadion za Svetsko prvenstvo izgrađen, sa sobom je doneo i pažnju javnosti, pa su i cene iznajmljivanja stanova skočile. Ljudi ih više sebi ne mogu priuštiti. Stanarina je skočila 100 posto. Ove porodice je više ne mogu plaćati i zbog toga smo okupirali ovu zemlju. Ostaćemo ovde dok Vlada ne donese odluku“, kaže Zezito Alves da Silva iz "Pokreta radnika bez zemlje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.